Prima pagină » Diverse » ȘCOLI ÎNCHISE. În ce condiții vor mai putea părinții să aibă grijă de copii, după 15 mai / Ce au decis deputații

ȘCOLI ÎNCHISE. În ce condiții vor mai putea părinții să aibă grijă de copii, după 15 mai / Ce au decis deputații

ȘCOLI ÎNCHISE. În ce condiții vor mai putea părinții să aibă grijă de copii, după 15 mai / Ce au decis deputații

Deputații au decis, miercuri, în ce condiții vor mai putea părinții să aibă grijă de copii, după 15 mai, dată la care România iese di nstare de urgență.

Astfel, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care îi lasă pe părinţi să-şi ia liber ca sa aibă grijă de copiii (sub vârsta de 12 ani), inclusiv după data de 15 mai.

Proiectul prevede, însă, că doar unul dintre părinţi va putea să își ia concediu și va primi 75% din salariul pentru o zi normală, dacă îşi ia liber.

Această facilitate se aplică şi pe perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la finalizarea cursurilor şcolare aferente semestrului II, conform unui punct adăugat articolului unic iniţial.

De asemenea, proiectul mai prevede că părintele va primi 75% din salariul normal pentru ziua liberă.

„Art. 3 – (1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, mai precizează proiectul de lege.

Proiectul adoptat, miercuri, de deputaţi vine în compeltarea Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Guvern care oferea zile libere pentru îngrijirea copilului, pe perioada stării de urgenţă.

Norme de aplicare pentru legea care oferă zile libere părinților care îngrijesc copii sub 12 ani, adoptată în aprilie

Sâmbătă, 18 aprilie, s-a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 217/2020 pentru aplicarea Legii 19/2020 privind zilele libere plătite, acordate părinților, când se închid școlile fără să fie vacanțe sau sărbători legale.

Legea nr. 19/2020 ce prevede acordarea de zile libere pentru părinţi în cazul închiderii temporare a unităţilor şcolare a suferit modificări pe 21.03.2020.

Astfel, sunt precizate următoarele situaţii: ce drepturi şi ce interdicţii au părinţii atunci când grădiniţele şi şcolile, în afară de creşe sunt închise temporar din cauza condiţiilor meteo sau situaţii extreme decretate de către autorităţi, cum este cazul prezentei epidemii de COVID-19.

Potrivit unui material realizat de Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, părintii au următoarele drepturi și restrictii:

  • Angajatorul este obligat să acorde zilele libere plătite pe toată perioada în care autoritățile decid închiderea școlilor. Excepția se face pentru angajații din domeniile energetic, nuclear, sanitar, radio/TV public, telecomunicații, CFR, transport în comun, salubritate, aprovizionarea populației cu gaze, energie elctrică, căldură și apă, fiind nevoie de acordul angajatorului.
  • Nu au dreptul angajații din armată, penitenciare, sistemul sanitar public și alte cateorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministerului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, după caz.
  • Procedura: un singur părinte poate beneficia de acest drept; el va depune trei documente la angajator: o cerere, certificate de naștere copil și declarație pe propria răspundere tipizată a celuilalt părinte cum că nu a solicitat același drept și că nu se află în situația de excludere.
  • Venit: Indemnizația pentru fiecare zi liberă este de maxim 75% din salariul de bază, însă nu mai mult de corespondentul în zile raportat la un câștig brut lunar de 4.072 lei.