Scriitorul Claudiu Dumitrache – în vârstă de 24 de ani – va lansa în luna octombrie a acestui an 4 cărți pe care le-a pregătit în ultimele luni. Considerat „un purtător și un făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească” de academicianul Ioan-Aurel Pop – președintele Academiei Române -, tânărul scriitor și muzician pune în rafturile publicului cititor de poezie, știință și spiritualitate, cărți care au ca scop întărirea credinței în rândul tinerilor.
„Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie” este un eseu apărut la editura Agaton, care urmărește firul roșu al revelațiilor lui Einstein. În carte mai sunt tratate temele religiilor și sunt aduse în atenție și comentate mărturiile unor savanți ca George Manu, Isaac Newton, Louis Pasteur, Blaise Pascal, Carl Jung și Charles Townes.
Această carte, spune Claudiu Dumitrache, este scrisă pentru a arăta că „Einstein nu a fost ateu”.
„În perioada imediată Epocii Victoriene, în care teologia și credința sunt marginalizate și bat la ușă ideologiile tiraniei, fără ca unii oameni de știință să mai facă o distincție limpede între știință și ocultism, Einstein are curajul, datorită smereniei și onestității sale ocazionale, dar și datorită unor cunoștințe istorice mai bune decât ale altora, să se împotrivească curentului materialist și anticreștin, chiar și învățăturilor panteiste, impersonale și lipsite de înțelegerea cosmosului și imortalității sufletului emise de Spinoza, geniul ieșind și afirmând că doar Evanghelia salvează lumea, că Hristos este viu, că valorile creștine au clădit civilizația, că nu poți vorbi despre Hristos în mod superficial și că un om de știință autentic este plin de credință tocmai prin faptul că se convinge de supraexistența lui Dumnezeu prin seriozitatea cercetărilor sale.
Așa cum tot Einstein menționează, «cu greu veți găsi printre spiritele științifice mai profunde vreunul lipsit de sentimentul religios»”, a declarat scriitorul Claudiu Dumitrache.
De la Albert Einstein, Claudiu Dumitrache trece la Mihai Eminescu în eseul care are ca teme centrale parcursul spiritual al lui Mihai Eminescu și mărturisirea ortodoxă a geniului.
Cartea poartă titlul „Înfrățirea cu Eminescu și serbarea Zilei Culturii Naționale”.
„Oricine dorește a serba Ziua Culturii Naționale și a se considera frate cu Mihai Eminescu trebuie să mărturisească aceleași credințe cu ale geniului nostru național și universal”, – spune Claudiu Dumitrache.
Alături de primele două cărți va mai fi lansat și volumul „Reverberații Claudiene”, care prezintă eseuri, cronici, critici și opinii despre artă, muzică, poezie, spiritualitate și ocultism, scrieri publicate în reviste culturale în perioada 2021 – 2023.
În carte se mai regăsesc scrieri despre sensul artei și actualitatea artistică din România, aprecierile critice pentru autori tineri (ca Sebastian Zidaru, Andrei Gugulea, Gabriel Mateescu, Constantin Stamate etc.), dar și comentarii și replici pentru „speculațiile spirituale apărute în ultimii ani”.
Cartea evidențiază și „lanțurile noii democrații” care, „prea lungi fiind, pentru unii seamănă cu libertatea”, confundându-se cu „iresponsabilitatea, consumerismul și libertinajul, potențând ceea ce numim patimi”.
Al patrulea volum pe care Claudiu Dumitrache îl va publica în luna octomnrioe se intitulează „Poezii alese” și prezintă o antologie de poezii alese de autor, însoțite de aprecierile critice ale unor autori ca Nicolae Dabija, Ioan-Aurel Pop, Liviu Antonesei, Christian W. Schenk, Calinic Argeșeanul, Andrei Zincă, Vilia Banța, Galina Martea, Ștefan-Lucian Mureșanu etc.
Despre poeziile sale a mai scris și celebrul muzician, actor și scriitor american Jonathan Jackson, aprecierile americanului pentru opera sa urmând să se regăsească într-o carte intitulată „Religie – de la efecte la cauză”.
Claudiu Dumitrache este consacrat în lumea culturală pentru activitatea sa din ultimii 10 ani, atrăgând atenția nu doar a mediului academic românesc, ci și a celebrităților din Europa și SUA.