Secretul pentru a avea VARZĂ murată crocantă peste iarnă. Planta pe care cele mai pricepute gospodine o pun în butoi toamna
Pentru a avea o varză murată crocantă peste iarnă trebuie să punem în butoi un condiment special. O păstrează tare pe întreaga durată a sezonului rece și, în plus, îi dă un gust minunat.
Nu mulți știu, însă, acest secret pe care îl folosesc cele mai pricepute gospodine.
Cum ai cea mai bună conservare pentru varza murată
Această plantă trebuie să nu lipsească din butoiul cu varză murată dacă îți dorești să o păstrezi crocantă toată iarna. Este secretul marilor bucătaril, care știu cum să aibă frunze bune de varză murată pentru sarmalele pregătite clienților.
Și, culmea, acest ingredient se găsești în aproape toate casele românilor. Este folosit încă din cele mai vechi timpuri având foarte multe proprietăți benefice.
Planta care se pune în butoiul cu varză murată are o aromă cât se poate de plăcută. Mirosul îl veți simți imediat de cum deschideți capacul, căci busuiocul este extrem de puternic.
Folosiți busuioc dacă vreți să aveți varză tare și crocantă toată iarna, care poate să țină și până la Paște.
Cât se pune varza la murat
Contează foarte mult și momentul ales pentru a pune varză la murat. Gospodinele știu că nu trebuie să depășească ziua de Sfântul Dumitru, altfel riscând să nu se mai acrească la timp pentru sărbătorile de iarnă.
Plantă aromatică, busuiocul nu oferă doar un miros plăcut, ci și un gust deosebit.
Sunt mai multe rețete de varză murată, asta și pentru că aproape fiecare gospodină și-a perfecționat gusturile și are propria tehnică. În plus, în funcție de preferințe, unii folosesc inclusiv crenguțe de vișin când așează varza în butoi.
În primul rând, avem nevoie de varză și sare grunjoasă neiodată. După caz, cum spuneam, unele gospodine folosească și hrean sau 2-3 gutui pentru a conserva varza.
Înainte de a așeza varza în butoi, nu uitați să tăiați cotorul. Fie cretați în patru, fie îl scobiți, iar deasupra presărați puțină sare grunjoasă.
Apoi, îndepărtați primul strat de frunze și așezați varza în butoi, pe straturi, dar cu zona cotorului în sus.
Saramura se prepară separat, respectând proporțiile următoare: la 1 litru de apă, 1 lingură plină de sare grunjoasă. Atenție, saramura se toarnă în butoiul cu varză după ce sarea s-a topit!
La final, se mai pot pune și crenguțe de mărar uscat, busuioc și gutui.
Pentru a ține varza complet acoperită cu apă, așezați o greutate deasupra.
Foarte important: timp de 10 zile, se suflă în butoi zilnic, în felul acesta asigurându-vă o murare ca la carte!
CITEȘTE ȘI:
Rețeta de zacuscă a lui Chef Florin Dumitrescu. Cele 9 ingrediente utilizate pentru un gust autentic
Zarzavatul la ceaun. REȚETA mănăstirească cu legume care rezistă câțiva ani, în borcane