Secretul SARMALELOR moldovenești. Ingredientul care nu poate lipsi din rețetă
Sarmalele sunt, fără doar și poate, printre cele mai iubite preparate tradiționale din România, iar fiecare regiune are unele particularități în ceea ce privește rețeta.
Spre exemplu, sarmalele gătite după rețeta moldovenească sunt foarte apreciate și au depășit demult „granițele” regiunii.
Sigur, vorbim despre un preparat tradițional și, la prima vedere nu ar trebui să ne surprindă nimic în ceea ce privește rețeta. Totuși, bucătarii spun că sarmalele moldovenești au nevoie de un ingredient anume pentru a ieși cu adevărat delicioase, arată PlayTech.
Deși nu vorbim despre un ingredient spectaculos, este important să nu săriți peste acest pas: adăugarea de varză tocată pe fundul oalei, înainte de a aranja sarmalele.
Aceasta le va oferi sarmalelor un gust mult mai intens, spun bucătarii, care atrag atenția că, în cazul în care varza murată este foarte sărată, ea trebuie ținută la desărat, în apă, timp de câteva ore.
Rețeta de sarmale moldovenești
Pentru sarmalele moldovenești veți avea nevoie de:
- 500 g carne de porc
- 200 g carne de vită
- 70 g orez
- 1 kg varză murată
- 300 g afumătură
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță rasă de piper
- 1 linguriță rasă mărar uscat
- 1 linguriță rasă cimbru
- 50 ml apă
- 150 ml vin alb
- 250 ml suc gros de roșii
- câteva crenguțe de cimbru
- 1 linguriță boabe de piper
Ceapa se călește, se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când aceasta s-a răcit o puteți adăuga peste carnea tocată și orez.
Pentru un gust deosebit, gospodinele obișnuiesc să adauge și mărar uscat, cimbru, sare și piper. Compoziția se amestecă cu mâinile până când se încorporează majoritatea ingredientelor. Când compoziția este gata, puteți trece la înfășurarea sarmalelor.
Spre deosebire de sarmalele românești, cele moldovenești sunt mai mici. Potrivit bucătarilor, acestea au un diametru de 1.5 cm. Este important ca sarmalele să nu fie foarte bine strânse. În caz contrar, orezul nu se va umfla. Ultimul pas constă în punerea uor bucăți de varză tocată pe fundul oalei. Ulterior, sarmalele se aranjează circular.
Gustul specific al acestora este dat de sosul de roșii și de vin. Vinul se adaugă peste sarmale, înainte de a fi puse la fiert. În schimb, sosul de roșii se pune deasupra acestora. Bucătarii atrag atenția și ne sfătuiesc să avem grijă la cantitățile folosite. În caz contrar, riscăm să obținem niște sarmale foarte acre.
Sursa foto: Shutterstock