Papa Francisc a primit-o sâmbătă în audiență privată pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Biroul de presă al Sfântului Scaun a declarat pe 22 mai că Papa l-a primit pe liderul german în vârstă de 62 de ani în Palatul Apostolic al Vaticanului. Au vorbit aproximativ 30 de minute.
Von der Leyen s-a întâlnit mai târziu cu cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului și cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele, potrivit catholicnewsagency.
Principalele subiecte ale conversației au fost pandemia COVID-19, migrația, schimbările climatice și situația din Orientul Mijlociu, a informat Vaticanul după audiență.
Șefa Comisiei Europene i-a prezentat Papei o copie a Declarației Schuman din 9 mai 1950, un plan prezentat de ministrul francez al afacerilor Externe de atunci.
Papa i-a oferit şefei Comisiei Europene documente din pontificatul său, împreună cu Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii şi Documentul privind fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi în 2019.
„În timpul discuțiilor cordiale, s-a făcut referire la relațiile bilaterale bune, recent avansate datorită dialogului structurat dintre părți și la inițiativele actuale pentru a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și Uniunea Europeană” a spus biroul de presă.
„Atenția s-a îndreptat apoi către tema dezvoltării umane și sociale a continentului, de asemenea, în vederea Conferinței recent inițiate despre viitorul Europei. Părțile au luat apoi în considerare unele aspecte de interes comun, precum consecințele sociale ale pandemiei, migrația și schimbările climatice și evoluțiile recente din Orientul Mijlociu.”
Von der Leyen, luteran și mamă a șapte copii, este președinte al Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, de la 1 decembrie 2019.
Într-un interviu din 22 mai cu Vatican News, ea a descris relațiile dintre Sfântul Scaun și UE drept „excelente”.
„Buna cooperare se bazează în principal pe împărtășirea acelorași valori, lucrarea pentru pace, solidaritate, demnitatea ființei umane”, a spus ea.
Uniunea Europeană organizează vizite săptămânale la Roma în mai și iunie pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre UE și Sfântul Scaun.
De la alegerea sa din 2013, Papa Francisc și-a exprimat frecvent îngrijorarea cu privire la dezunirea dintre țările europene.
Papa Francisc i-a avertizat pe liderii Europei în octombrie că proiectul unității europene este în pericol dacă nu „redescoperă calea fraternității” care a inspirat fondatorii proiectului.
Relațiile dintre Sfântul Scaun, Vatican și Uniunea Europeană sunt excelente. Buna cooperare se bazează practic pe împărtășirea acelorași valori, lucrarea pentru pace, solidaritate, pentru demnitatea ființei umane.