Managerul spitalului Universitar de Urgență din București susține că „medicii nu mai au niciun cuvânt de spus la certificarea decesului Covid-19”, precizând că „e de discutat cum s-a stabilit ca DSP să aibă ultimul cuvânt”.
„Cum am ajuns noi, ca medici, să nu mai avem niciun cuvânt la certificarea decesului? Prin lege, cauza morții este stabilită de medicul curant și de medicul legist”.
Potrivit Libertatea, Cătălin Cîrstoiu, șeful spitalului Universitar de Urgență din București reclamă că medicii au ajuns să nu mai aibă niciun cuvânt de spus la certificarea deceselor.
Spitalele COVID raportaseră în Alerte.MS aproximativ 33.000 de decese COVID, cu peste 7000 de morţi în plus faţă de cifra oficială, comunicată către populație din cealaltă platformă, Corona.Forms, susține o sursă din Ministerul Sănătății pentru Libertatea.
Ce este Corona Forms
Corona Forms este platforma în care intră informaţii despre toate cazurile de COVID confirmate în România. CNP după CNP, Corona.Forms adună date detaliate despre orice pacient cu un test pozitiv de COVID: starea sănătății, evoluția, externările celor vindecați și raportările celor decedați. Datele din Corona.Forms despre decese sunt adunate indiferent dacă acestea au avut loc în spital COVID, spital non-COVID sau la domiciliu, în azile etc.
Corona Forms livrează cifra zilnică și totalul deceselor către Grupul de Comunicare Strategică. Până joi, 22 aprilie 2021, numărul deceselor de COVID a ajuns la 26.943.
Ce este Alerte.MS
Alerte.MS este platforma unde sunt adunate numai informaţii raportate de spitalele din reţeaua COVID și doar cifre, fără date personale. O dată pe zi, un spital COVID introduce aici numărul deceselor din ziua respectivă şi numărul total al morţilor de COVID la care a ajuns. Mecanismul a fost descris atât de oameni din spitale, cât şi de angajați din Ministerul Sănătăţii.
Numărul din Alerte.MS este mult mai mare, au declarat două surse diferite pentru Libertatea
Potrivit unei surse care a declarat pentru Libertatea, în Alerte.MS au fost cu 14.000 de decese mai mult decât numărul deceselor survenite în spitale COVID, raportate în Corona Forms şi validate de DSP.
Inclusiv cei din Centrul de Comandă, unde lucrează și medici rezidenți la partea de statistică a platformelor, au fost remarcate diferente in ceea ce priveste raportarea.
De ce există această diferență?
„Spitalul poate să introducă la rubrica status cuvântul deces, dar nu este suficient ca acel caz să fie contorizat la decese. Dacă spitalul scrie «Deces», rândul alocat pacientului rămâne verde. El devine roşu doar dacă DSP intră pe CNP-ul respectiv”, a explicat sursa Libertatea.
„Prin lege, cauza morții este stabilită de medicul curant și de medicul legist. E de discutat cum s-a stabilit ca DSP să aibă ultimul cuvânt. Cert e că noi, spitalele, nu mai avem nimic de spus după ce am trimis cazurile către DSP”, spune Cătălin Cârstoiu, șeful Spitalului Universitar de Urgență din București.
Acesta spune că nu au fost înștințați că li s-ar fi invalidat vreun caz, până la scandalul iscat de declarațiile lui Vlad Voiculescu.
„Noi am avut 607 morți de COVID din martie 2020 și până acum. Asta am raportat și în Alerte.MS și în Corona.Forms. Am sunat și la doamna Pistol la INSP și al doamna Nicolescu, la DSP București. Mi-au zis: Vouă nu vi s-a invalidat niciun caz”, a răspuns Cârstoiu
„În platforma Corona.Forms există 1.500-1.600 de rânduri verzi, la care însă spitalul unde a fost internat bolnavul COVID a notat «deces» la statusul pacientului. Acestea nu sunt numărate în cifra actuală a deceselor din România”, povesteşte specialistul din Ministerul Sănătăţii.
„Nimeni nu ştie câte din aceste decese au fost raportate către DSP și au fost invalidate, potrivit definiţiei de caz. Sau câte din aceste decese au fost notate de spitale direct în Corona.Forms, fără ca spitalul să le mai notifice DSP-ului, aşa cum cere legea. Și au rămas «agățate», neraportate”, a explicat specialistul din MS pentru Libertatea.
Sursa MS confirmă pentru Libertatea situația de la Colentina: „La un moment dat, Colentina avea 693 de morţi în Alerte.MS şi numai 72 de decese COVID cu roşu, deci anunţate şi validate de DSP în platformă. În cifra oficială totală care se comunica publicului apăreau doar acelea 72, nu şi restul, ceilalţi pacienţi erau încă verzi în Corona.Forms”, spune omul din MS.
Managerul de la Colentina, dr. Victor Cauni a răspuns pentru Libertatea: „Am întrebat și eu colegii, nu știu exact sistemul, ne-am făcut treaba, dar cum împarte DSP cifrele, chiar nu cunoaștem noi”.
„Am impresia că, politic vorbind, se consideră că recunoașterea onestă a problemelor și recalcularea deceselor ar afecta cifrele raportate către organismele europene și, automat, „performanța” României în pandemie, inclusiv în fața propriei populații”, spune specialistul.