Serviciul de anatomie patologică al Spitalului Sfântul Ioan, dotat cu aparatură de ultimă generație pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului
Anatomia patologică este esențială în procesul de diagnosticare, mai ales dacă ne referim la un pacient suspect de cancer. Rezultatele obținute în urma examinării microscopice a probelor de țesut asigură stabilirea unui tratament cât mai corect, medicul anatomopatolog având un rol esențial în stadializarea și gradarea tumorilor maligne.
La fel de necesar este serviciul de anatomie patologică atunci când se dorește monitorizarea unui pacient care urmează un tratament, pentru a vedea cum răspunde organismul. Nu în ultimul rând, putem vorbi despre anatomie patologică și în sens preventiv, în special în sfera ginecologică.
Două laboratoare de anatomie patologică din Capitală, dotate cu aparatură performantă
În Capitală, pacienții care au nevoie de investigații de anatomie patologică se pot adresa laboratorului central din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” și laboratorului de anatomie patologică din cadrul Maternității Bucur.
Cele două laboratoare sunt dotate cu linie complet automată de prelucrare histopatologică a pieselor operatorii și bioptice, datorită fondurilor primite de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea de aparatură performantă de ultima generație.
De asemenea, serviciul de anatomie patologică dispune de un aparat automat de imunohistochimie pentru laboratorul central din cadrul spitalului, având în vedere numărul mare de cazuri oncologice.
Abordarea pacientului oncologic este una multidisciplinară, cazurile fiind discutate într-o comisie alcătuită din medici oncologi, medici din specialități chirurgicale, radioterapeut, radiolog, anatomopatolog.
Pentru cazurile complexe care necesită teste suplimentare de ultraspecialitate există colaborare cu medici anatomo-patologi din alte servicii medicale/institute de patologie.
Ce analize pot fi făcute în cadrul serviciului de anatomie patologică
Printre investigațiile realizate în cadrul serviciului de anatomie patologică se numără:
- Examen histopatologic la parafină și imunohistochimic al pieselor operatorii și biopsiilor pacienților internați în secțiile clinice ale spitalului.
- Examen histopatologic al probelor necroptice
- Examen histopatologic la gheață (extemporaneu)
- Examen citologic al fluidelor pleurale, pericardice, peritoneale
- Examen citologic cervico-vaginal Babeș-Papanicolaou (Maternitatea Bucur)
- Examen histopatologic și imunohistochimic cu plata la piese operatorii și biopsii recoltate în alte unități sanitare/ambulatorii
În cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” există o vastă paletă de specialități chirurgicale și medicale: Chirurgie generală, chirurgie oncologică, urologie, chirurgie toracică, chirurgie plastică, obstetrică-ginecologie, gastroenterologie.
Serviciul de Anatomie Patologică desfășoară activitate didactică pentru studenții Disciplinei de Anatomie patologică ai Facultății de Medicină generală din cadrul UMF Carol Davila și pentru medicii rezidenți.