SFÂNTA CORONA, invocată de internauți pentru a fi apărați de epidemii
Internauţii au descoperit-o pe Sfânta Corona şi îi pun în sarcină apărarea de epidemii. „E adevărat! Există o Sf. Corona şi e protectoarea celor afectaţi de pandemii”, titrează platforma Catholic Pilgrimage.
Sf. Corona ar fi trăit în secolul al II-lea fiind martirizată împreună cu Sf. Victor pe teritoriul actual al Siriei, în timpul lui Marc Aureliu. Corona, care avea doar 16 ani, a fost arestată pentru că încerca să îl încurajeze pe Victori, soldatul roman torturat din cauză că era creştin. Viaţa sfintei notează faptul că ar fi fost legată între doi palmieri fiind sfâşiată în momentul în care trunchiurile copacilor au fost eliberate.
Numele sfintei era invocat de obicei în legătură cu câştigurile de bani, fie la jocuri de noroc sau din descoperirea de comori. Între timp, de numele ei este legată şi protecţia de pandemii, arată articolele publicate după izbucnirea epidemiei de Covid-19.
Relicvele celor doi sunt păstrate din secolul IX, în Anzu, în Nordul Italiei, chiar în zona în care a izbucnit epidemia cu noul coronavirus în Europa, arată Catholic Pilgrimage. Relicvele au fost studiate în 1943 şi 1981, savanţii stabilind că este vorba de oase provenite de la un bărbat şi o femeie.
Martiriul lor este comemorat la 24 noiembrie. În apropierea oraşului Feltre, pe Muntele Miesna este biserica Sfinţilor Victor şi Corona, ridicată de cruciaţi după Prima Cruciadă. De asemenea, cercetătorii au stabilit şi prezenţa unui tip de polen de cedru specific zonei Siriene. Cei doi sfinţi sunt mai populari în Austria şi în estul Bavariei. Moaşte ale sfintei au fost transportate de Otto III în Aachen, de către Otto al III-lea. Ziua celor doi sfinţi este celebrată pe 14 mai. Un calendar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, din 2014, notează data de 20 februarie, printre alţii pentru Sf.Victor, Corona şi cei 20 împreună cu dânşii mucenici la Roma.
Sursa FOTO: unsplash.com/ caracter ilustrativ