De multe ori oamenii se tem să călătorească singuri cu taxiul. Chiar dacă este cel mai comod mijloc de transport, nesiguranța îi împinge pe unii să refuze, din start, această posibilitate.
Un expert în securitate ne arată ce trebuie făcut pentru a înlătura orice teamă.
Sunt mai multe sfaturi, iar unele poate că vă vor șoca, dar totul este pentru o mai mare siguranță. Fă asta și nu vei mai avea nicio grijă c-ai putea păți ceva, ne asigură expertul în securitate.
Ali Shahzad este expert în securitate și CEO al Get Licensed. El a vorbit pentru The Mirror despre siguranța în mijloacele de transport din Marea Britanie, dar câteva dintre sfaturile lui sunt potrivite și pentru România.
De fapt, cam în toată lumea, căci sunt lucruri simple care pot fi făcute de oricine călătorește într-un taxi ori autoturism care face carsharing.
Astfel, pe măsură ce urcați în mașină, deschideți din nou ușa după ce ați intrat pentru a vă asigura că nu este activat sistemul „blocare pentru copii”. În acest fel, vă asigurați că aveți control și puteți ieși din autovehicul în orice moment.
Puteți pretinde că ușa nu s-a închis corect și ați vrut să vă asigurați, ca să nu dați de bănuit.
Cel mai sigur loc într-un taxi este în spatele șoferului, așa că stați întotdeauna aici, mai ales când călătoriți singur.
Așezarea pe scaunul din spatele șoferului face dificilă intimidarea clientului. De asemenea, este aproape imposibil pentru șofer să se întoarcă la tine ca să te atingă/lovească.
Totodată, dacă stai în spatele șoferului nu riști ca oamenii de pe trotuar să deschidă o ușă și să-ți smulgă geanta din brațe într-un gest rapid.
Verificați legitimația șoferului, faceți o fotografie
Fiecare șofer de taxi trebuie să aibă o legitimație atașată în bord, cu numele, fotografia sa și numărul insignei. Verificați de două ori asemănarea dintre șofer și poza de pe legitimație. Dacă totul corespunde, faceți cât mai discret o fotografie a legitimației și trimiteți-o unui cunoscut.
Când v-ați urcat în taxi, ar fi bine să împărtășiți locația dumneavoastră cu un prieten sau un membru al familiei.
La fel, este indicat să le trimiteți locația din care ați fost preluat și destinația finală.
Dar, și mai bine decât să dai „share location” este să suni un prieten în timpul călătoriei. Aceasta este cea mai simplă și eficientă metodă de a reduce riscul producerii unui incident nedorit.
La telefon, puteți vorbi orice, dar printre propoziții aveți grijă să spuneți clar că sunteți într-un taxi și vă îndreptați spre destinație, oferind și o oră de sosire estimată.
Făcând asta, transmiteți șoferului mesajul că cineva vă așteaptă la destinație, iar o căutare imediată a dvs. va începe de la localizarea taxiului.
Poate suna terifiant, dar lăsarea urmelor de ADN în taxi este o măsură de precauție excelentă.
Puteți face acest lucru apăsând cu degetele pe geam și scaune, iar amprentele dvs. vor rămâne acolo. Sau, pur și simplu lăsați pe covorașul de la picioare câteva fire de păr.
În cazul în care s-ar putea întâmpla ceva, ADN-ul va fi dovada că dvs. ați călătorit cu acea mașină.