Dorel Vișan, unul dinte cei mai expresivi actori români, în vârstă de 84 de ani, cunoscut publicului pentru numeroase roluri memorabile, printre care cel jucat excelent în „Senatorul melcilor”, a declarat recent, într-un interviu emoționant, că toată viața s-a confruntat cu singurătatea.
Marele Dorel Vișan s-a retras acasă, odată cu această pandemie. Actorul se află acum în locul în care s-a născut, în frumosul sat Bonțida, din județul Cluj.
„Nu m-am retras din lumina reflectoarelor, cât m-au împins. Nu se mai face ce se făcea odată. Am intrat într-o zonă specială, așa-zisă modernă, în care cultura, care este menită să desăvârșească omul, i-a dat omului cea mai cruntă lovitură. Pentru că nu-l desăvârșește, îl face mai arogant, mai confuz, mai isteric și mai îndoctrinat. Acestea sunt motivele care m-au determinat să mă retrag”, a declarat Dorel Vișan într-un interviu pentru Cancan.ro.
Artistul le transmite tinerilor din ziua de azi că pe vremuri se făcuea filme bune, cu mesaj.
„Odată în țara asta s-a făcut cultură și s-au făcut filme cu mesaj. Au fost artiști mari, care au rămas în istoria lumii și vor rămâne în continuare pentru că drumul și l-au croit singuri. A fost o lume mai săracă, dar mai bogată în suflet” , susține artistul.
Dorel Vișan a vorbit și despre un sentiment foarte profund din viața unui artist, și anume singurătatea.
„Dă bine să ai o persoană în viața particulară care să te susțină, dar artistul adevărat este acela care poate suporta singurătatea. Eu toată viața m-am confruntat cu acest sentiment.
Și copiii, dar și gâdul că poate ne vom trezi către adevăr și omenesc, îmi alină această singurătate” a mai declarat actorul.
Dorel Vișan s-a născut pe 25 iunie 1937, în satul Tușeni , Bonțida, din Cluj. Artistul a absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, apoi s-a angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj-Napoca.
A jucat în zeci de filme, printre care Păcală, Castelul din Carpați, Năpasta, Faleze de nisip, Moromeții, Pădureanca, Declarație de Dragoste, Cel mai iubit dintre pământeni, și nu în ultimul rând, Senatorul melcilor.
În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.