Oscar 2021: De la “Borat” la Boseman, detalii insolite și recorduri
După un sezon de premii acordate la Hollywood care s-a prelungit cu două luni, punctul culminant, Gala Oscar, are loc în sfârșit în acest weekend. Cursa pentru râvnitele trofee de la cea de-a 93-a Gală a început încă din septembrie anul trecut, când “Nomadland”, de Chloe Zhao, începea să fie favorit, cu premii obținute la festivalurile de la Veneția și Toronto.
Între timp, lista posibililor câștigători de Oscar a căpătat din ce în ce mai mult contur, unele categorii fiind destul de predictibile, ceea ce nu înseamnă însă că Academia de film americană nu poate provoca surprize.
Gala premiilor Oscar va avea loc în noaptea de duminică spre luni și va fi transmisă în direct în România de platforma Voyo.
În așteptarea ei, iată câteva detalii insolite și recorduri notabile care marchează ediția de anul acesta.
„Colectiv”, de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la Oscar
Pelicula are nu una, ci două șanse de a obține un premiu Oscar, ceea ce ar fi o premieră pentru România.
“Colectiv” a fost nominalizat în categoriile “cel mai bun documentar” și “cel mai bun film internațional”.
„Borat 2” a devenit film de Guinness Book
„Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan”, de Sacha Baron Cohen, a fost inclus în Guinness Book, fiind filmul cu cel mai lung titlu – 110 litere, în limba engleză – care a fost vreodată nominalizat la Oscar.
Recordul anterior a fost stabilit în 1965, de filmul cu un titlu de 85 de litere „Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes”, de Ken Annakin.
“Borat 2” are două nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun scenariu adaptat și pentru cel mai bun rol secundar feminin (Maria Bakalova).
Nominalizarea neobișnuită a lui Chadwick Boseman
Chadwick Boseman, care a decedat anul trecut, a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din “Ma Rainey’s Black Bottom”.
El este doar al optulea actor nominalizat postum în istoria galei și se alătură unei liste selecte care îi mai include pe James Dean (de două ori), Jeanne Eagels, Ralph Richardson, Massimo Troisi și Spencer Tracy.
Heath Ledger și Peter Finch sunt singurii doi actori care au și câștigat postum un Oscar.
Vezi aici lista completă a nominalizărilor la premiile Oscar 2021
Animațiile, o raritate în categoria “cel mai bun film”
Deși foarte bine cotat, lungmetrajul Pixar “Soul” nu se află în cursa pentru un Oscar la categoria cel mai bun film. Nimic nou, întrucât Academia americană nu nominalizează aproape niciodată animații în această categorie.
Doar trei filme de animație au fost nominalizate până în prezent: “Beauty and the Beast” (1991), “Up” (2009) și “Toy Story 3” (2010), dintre care niciunul nu a câștigat.
“Soul” este considerat, însă, favorit la premiul Oscar pentru animație.
1998, ultima dată când câștigătorii pentru roluri principale au fost din același film
Viola Davis și Chadwick Boseman ar putea câștiga câte un Oscar pentru rolurile din “Ma Rainey’s Black Bottom”.
Acest lucru s-a întâmplat cel mai recent în urmă cu 23 de ani, când Helen Hunt și Jack Nicholson au fost premiați pentru “As Good As It Gets”.
Câștigătoarea Globului de Aur pentru cel mai bun rol secundar nu a ratat o nominalizare la Oscar din 1976
Fapt care s-a schimbat în acest an: Jodie Foster a câștigat Globul de Aur pentru rolul din “The Mauritanian”, însă nu a fost nominalizată la Oscar.0
În urmă cu 45 de ani, același lucru s-a întâmplat cu Katharine Ross, pentru rolul din “Voyage of the Damned”.
Glenn Close este nominalizată la Oscar și Zmeura de Aur pentru același rol
În vârstă de 74 de ani, Glenn Close deține recordul pentru cele mai multe nominalizări obținute de o actriță, fără a fi câștigat vreodată.
Anul acesta este la a opta nominalizare la Oscar, pentru rolul secundar în “Hillbilly Elegy”, pentru care a fost selectată și la Zmeura de Aur.
Close este doar al treilea artist care obține o dublă nominalizare Oscar – Zmeura de Aur, după Amy Irving (“Yentl”) și James Coco (“Only When I Laugh”).
Toate peliculele nominalizate pentru cel mai bun scenariu original concurează și la Oscarul pentru cel mai bun film
Aceasta este o premieră, iar cele cinci nominalizări sunt “Minari”, “Promising Young Woman”, “Judas and the Black Messiah”, “The Trial of the Chicago 7” și “Sound of Metal”.
Compozitoarea Diane Warren este la a 12-a nominalizare, fără să fi primit vreodată un Oscar
Toți compozitorii din categoria “cea mai bună piesă” sunt la prima nominalizare, cu excepția Dianei Warren, selectată pentru cântecul „Io sì (Seen)”, compus cu Laura Pausini pentru pelicula “The Life Ahead”, cu Sophia Loren.
Viola Davis, apariție meteorică
Viola Davis, nominalizată pentru cel mai bun rol principal, din “Ma Rainey’s Black Bottom”, apare pe ecran fix 26 de minute și 41 de secunde. Adică mai puțin decât două dintre actrițele nominalizate pentru rol secundar – Maria Bakalova (“Borat 2”) și Olivia Colman (“The Father”), 40, respectiv 35 de minute în filmele lor.
În 2009, Davis a primit o nominalizare pentru rolul din “Doubt”, deși a apărut într-o singură scenă, de opt minute. Cu patru selecții, ea este, de altfel, cea mai nominalizată actriță de culoare. Viola Davis a primit un Oscar în 2017, pentru „Fences”.
Mary J. Blige este un trendsetter
Regina muzicii hip-hop a fost prima persoană nominalizată vreodată pentru interpretare și compoziție în același an, lucru care s-a întâmplat în 2018, pentru “Mudbound”. Dar, de atunci, performanța s-a repetat. Lady Gaga a obținut dubla nominalizare în 2019, urmată de Cynthia Erivo, în 2020.
Anul acesta, starul din “One Night In Miami” Leslie Odom Jr intră pe listă, fiind nominalizat pentru cel mai bun rol secundar și pentru piesa “Speak Now” de pe coloana sonoră a filmului.
Ann Roth, cea mai în vârstă persoană nominalizată în 2021
Designerul Ann Roth, la 89 de ani, deține recordul de vârstă anul acesta și a fost nominalizată pentru costumele din filmul “Ma Rainey’s Black Bottom”.
Regretata regizoare franceză Agnès Varda deține recordul absolut în acest sens, fiind nominalizată la 89 de ani și șapte luni, în 2017, pentru documentarul “Visages Villages”.
Filmul “Judas and the Black Messiah” nu are personaj principal
Cel puțin din punctul de vedere al Academiei americane. Ambii protagoniști ai filmului, Daniel Kaluuya și LaKeith Stanfield, sunt nominalizați la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar.
Toate premiile Oscar pentru interpretare ar putea fi atribuite unor artiști din minorități etnice în SUA
Youn Yuh-jung (“Minari”), Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”), Viola Davis (“Ma Rainey’s Black Bottom”), Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”) au fost artiștii premiați anul acesta de Sindicatul actorilor americani, un indicator extrem de bun privind viitorii câștigători de Oscar.
Anul acesta este unul record pentru diversitatea rasială, nouă actori provenind din minorități etnice fiind printre cei 20 de nominalizați din categoriile de interpretare.
Riz Ahmed este primul artist musulman nominalizat pentru rol principal, cel din “The Sound of Metal”. Iar Steven Yeun („Minari”) este primul de origine asiatică nominalizat în aceeași categorie.
Două femei au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun regizor – un record
Pentru prima oară au fost nominalizate nu una, ci două femei în această categorie: Chloé Zhao (“Nomadland”) și Emerald Fennell (“Promising Young Woman”). Zhao a devenit și prima femeie non-caucaziană care a fost nominalizată.
Anterior, au mai fost nominalizate Lina Wertmüller, în 1977, pentru “Seven Beauties”, urmată de Jane Campion (“The Piano”, 1994), Sofia Coppola (“Lost in Translation”, 2003), Kathryn Bigelow (“The Hurt Locker”, 2010) și Greta Gerwig (“Lady Bird”, 2018).
Până acum, Kathryn Bigelow este prima și singura care a și câștigat la această categorie.
Frances McDormand este dublu nominalizată, pentru interpretare și producție
Frances McDormand este a treia femeie, după Barbra Streisand și Oprah Winfrey, nominalizată pentru interpretare și ca producător, în categoria „cel mai bun film”.
McDormand a produs “Nomadland”, în care a jucat rolul principal.