Singapore oferă bonus pandemic pentru cupluri să aibă un copil pentru a stimula natalitatea

Publicat: 07 10. 2020, 11:43
Singapore oferă bonus pandemic pentru cupluri să aibă un copil pentru a stimula natalitatea

Singapore va oferi o singură plată părinților aspiranți în timpul pandemiei coronavirusului.

Măsură venită în sprijinul persoanelor sub presiune financiară

Vicepremierul țării a declarat că stimulentul va ajuta la calmarea persoanelor care se confruntă cu presiuni financiare și sunt îngrijorați de slujbele lor.

„Am primit feedback conform căruia Covid-19 i-a determinat pe unii părinți aspiranți să-și amâne planurile pentru a deveni părinți”, a declarat luni Heng Swee Keat parlamentarilor, potrivit CNN.

„Acest lucru este pe deplin de înțeles, mai ales atunci când se confruntă cu incertitudine cu veniturile lor”, a adăugat el.
Heng a spus că plata îi va ajuta pe părinți cu cheltuielile, dar nu a confirmat cât va fi plătit.

Heng nu a detaliat, dar bonusul pentru bebeluși se adaugă beneficiilor deja existente de până la 7.330 dolari pentru a ajuta singaporeenii să-și extindă familiile și pentru a evita o criză demografică ca oraș-stat de 5,6 milioane de vârste.

Rata fertilității din Singapore a atins un nivel minim în 2018, potrivit datelor guvernamentale, iar rata de 1,14 nașteri pe femeie a rămas neschimbată anul trecut.

Rata natalității din Singapore, una dintre cele mai scăzute din lume

Rata natalității din țară, una dintre cele mai scăzute din lume, contrastează puternic cu Indonezia și Filipine din apropiere.

În Filipine, se preconizează că sarcinile neintenționate vor crește cu până la 2,6 milioane, dacă restricțiile de circulație induse de Covid rămân până la sfârșitul anului, ceea ce face dificilă accesarea serviciilor de planificare familială, potrivit Fondului Național al Populației al Națiunilor Unite.

Autoritățile indoneziene cred, de asemenea, că ar putea crește cu 400.000 mai multe nașteri decât de obicei anul viitor, ca urmare a unor dificultăți similare în obținerea contracepției, ceea ce a determinat temeri cu privire la creșterea cascadării în familiile mai sărace.

Totuși, Singapore se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istorie din cauza pandemiei, reduceri de locuri de muncă și salarii determinând cetățenii să se gândească de două ori dacă își pot permite copiii.

PIB-ul a scăzut probabil cu 12,6% în al doilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, marcând „cea mai puternică scădere înregistrată”, potrivit economiștilor.

Pentru ca o țară să se repopuleze în mod natural, femeile trebuie să aibă în medie 2,1 bebeluși – deși majoritatea țărilor dezvoltate sunt acum sub acest nivel, întrucât scăderea proporției cuplurilor și importanța mai mică a rolurilor tradiționale de gen au văzut ratele fertilității la scară la nivel global.

Singapore s-a străduit să inverseze tendința din anii 1980, cu campanii publice care încurajează nașterea și o serie de stimulente financiare și fiscale incapabile să-și oprească criza.

„La fel ca multe țări dezvoltate, provocările cheie ale populației din Singapore sunt fertilitatea noastră scăzută și îmbătrânirea populației”, a scris guvernul într-un raport din 2011. „Scopul nostru este de a realiza o populație durabilă care să sprijine atât creșterea economică, cât și coeziunea socială, astfel încât Singapore să rămână vibrant și viabil.”

 

Săptămâna aceasta, guvernul a prezentat o serie de noi măsuri de stimulare a economiei.

„Am dedicat aproape 100 de miliarde de dolari pentru a ne sprijini oamenii și afacerile în această perioadă dificilă. În timp ce facem acest lucru, trebuie să fim atenți să nu cheltuim într-un mod care risipește ceea ce generațiile dinaintea noastră au construit cu atenție „, a spus  Heng.