O carte întreagă a fost scrisă fără a folosi cea mai comună literă a alfabetului, iar oamenii au considerat-o ca fiind o „nebunie” după ce au descoperit un anumit detaliu. Pare un lucru bizar, dar romanul francez de 300 de pagini o folosit un stil de scriere lipogramatic, pe care unii scriitori îl exersează ca pe o provocare.
Acest lucru înseamnă în esență că scriitorul a ales în mod intenționat să se limiteze, nepermițând utilizarea unei anumite litere, iar cuvântul „lipogramă” provine dintr-un cuvânt grecesc antic care înseamnă „omiterea unei litere”. Cartea a fost scrisă inițial în franceză în 1969 de George Perec și intitulată La Disparition, unde a evitat să folosească vocala „e” în întregime.
A fost apoi tradusă complet în engleză (cumva) de Gilbert Adair, evitând din nou litera „e” cu titlul A Void, care i-a adus premiul Scott Moncrieff în 1995. Este o poveste cu adevărat nebunească, care i-a lăsat pe oamenii de pe rețelele de socializare uluiți, după ce un utilizator care a apelat la Reddit a dezvăluit detaliul despre carte, pe care a studiat-o în timpul universității.
Utilizatorul a scris în subreddit DamnThatsInteresting: „Aceasta este o traducere din cartea La Disparition, în franceză. Am încercat să o citesc în timp ce eram la facultate, dar cumva, a fost dificil și așa că am renunțat”.
Ei au postat legenda alături de o pagină a romanului.
Bookworms în comentarii a subliniat în primul rând că cartea nu a fost La Disparition, era un alt roman numit Gadsby, o altă piesă scrisă fără litera „e” în 1939.
„Da, există mai multe și se pare că sunt destul de cunoscute în comunitatea cărților – nici mie nu îmi vine să cred”, spune alt utilizator.
„Această carte din 1939 conține cu adevărat 50.000 de cuvinte din text, niciunul dintre acestea nu conține litera „e”, remarcă altul.
Pe de altă parte, unii utilizatori au criticat cât de greu a fost de citit cartea, unul spunând: „Oribil de citit. Se pare că a fost scrisă de cineva care se preface a fi uman”.
Un al cincilea a comentat: „A fost cu adevărat enervant să citesc cuvântul „așa” de atâtea ori pe o singură pagină”.