Singura stațiune din România unde găsești și „mare”, și munte. Turiștii găsesc aici cel mai pur aer din toată țara
Te gândești să iei un concediu și încă nu ai ales locația? Dacă încă încerci să-ți dai seama dacă „marea de la munte” este opțiunea ta pentru vacanțe, vizitează Colibița, în România. Pentru cei care apreciază aventurile și drumețiile, localitatea e situată între crestele Munților Călimani și Bârgău.
Cei care iubesc sporturile pe apă, caiacele, bărcile de pescuit și hidrobicicletele trec anual lacul Coliția. „Plaja” dintre munții Colibiței este locul perfect pentru a te relaxa și a te bucura de aerul curat și de soare atunci când vrei să scapi de stresul cotidian.
Barajul Colibița a fost construit pe râul Bistrița Bârgăului între anii 1977 și 1991. A fost construit pentru a genera energie hidroelectrică. Lacul Colibița s-a format prin acumularea apei. Are o suprafață de 270 de hectare și o lungime de 13 kilometri, cu un volum de 65 de milioane de metri cubi.
Stațiunea turistică Colibița se află lângă Lacul Colibița, care se află la o altitudine de 900 de metri și atrage mulți vizitatori dornici să se bucure de frumusețea naturii și de oportunitățile de recreere pe care le oferă.
Lacul Colibita este înfrumusețat de mici insule pe suprafață, care oferă vizitatorilor o priveliște minunată. Barajul Colibița, construit din anrocamente, are 92 de metri înălțime, 300 de metri lățime și 251 de metri lungime a coronamentului. Este atât de mare încât se zvonește că ar putea fi văzut de pe Lună — desigur, această speculație este pur și simplu o glumă!
Studiile au demonstrat că concentrația maximă de ozon în zona Colibița este de 90 micrograme/m3, în comparație cu valoarea medie de 72,6 micrograme/m3 în România. Se pare că aceste cote sunt singurele care se găsesc în Munții Alpi, așa că dacă te gândești să mergi în Alpi pentru a obține aceste beneficii, gândește-te din nou!
Turiștii caută acest loc pentru proprietățile curative ale aerului din Colibița. Colibița este menționată din 1760 și a fost o stațiune climaterică renumită până în 1940 datorită concentrației ridicate de ozon și iod din aer, care erau recomandate pacienților cu probleme pulmonare. Colibița este un sat din Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, care este înconjurat de cunoscutul lac cu aceeași denumire.
Istoria spune că până în 1979, satul Colibița se afla pe locul lacului, care avea o adâncime de peste 90 de metri. Pentru a face loc actualului lac de acumulare, locuitorii săi au fost mutați pe dealurile din apropiere. O poveste cunoscută despre o tânără bolnavă de TBC care și-a îmbunătățit sănătatea vizitând munții Bârgău și Călimani este o altă poveste despre calitatea aerului ozonat al satului.
Aerul din această zonă este benefic atât pentru cei care au probleme respiratorii, cât și pentru cei care se confruntă cu stres și depresie.