Singurul loc din România care ar rezista unui atac cu bombe nucleare. A intrat în vizorul NASA
În contextul prelungirii conflictului militar din Ucraina și fiindcă se vorbește tot mai mult despre utilizarea armelor atomice, mulți români ar vrea să știe dacă există vreun loc în țară care să reziste unui atac cu bombe nucleare. Există și este în vizorul NASA!
Americanii sunt extrem de interesați de această zonă, pe care au explorat-o încă din primii ani de după 1989.
Ce planuri avea Nicolae Ceaușescu
În 1986, în plin elan de dezvoltare a țării, Nicolae Ceaușescu a ordonat să se înceapă ample investigații geologice în zona 2 Mai – Vama Veche. Liderul PCR plănuia să contruiască acolo o termocentrală uriașă și se spune că ar fi indicat locul după o vizită făcută în zonă cu elicopterul.
Dobrogenii numeau zona carstică 2 Mai – Vama Veche „ridicatourile de pământ”, asta pentru că niște movile uriașe domină peisajul.
Reputat geolog, Cristian Lascu a povestit pentru canalul de Youtube „Stellarium” cum a descoperit miraculoasa peșteră din zonă, ce peste ani avea să-i fascineze inclusiv pe americani, deveniți partenerii strategici ai României.
„Am forat un puț ca să găsesc peștera. Am avut puțin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adâncime. Am văzut pe peretii încăperii mișunând păianjeni, scorpioni, miriapozi și alte viețuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis că sunt nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, nu știu ce lipitoare-minune și prima lipitoare cavernicolă din lume”, și-a amintit prof. Lascu.
Descoperirea geologilor a determinat conducerea statului să renunțe la planurile de a mai construi o termocentrală gigant.
NASA și interesul pentru această zonă
Ulterior, peste 10 ani, în 1996, NASA a pus ochii pe această peșteră. Împreună cu experții români, o echipă americană s-a deplasat în zonă spre a cerceta locul. Asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte era evidentă și i-a fascinat pe cei de la NASA.
Imediat ce lucrările s-au terminat, cercetătorii români au fost angajați de Agenția Spațială Americană și au luat drumul SUA.
În prezent, potențialul științific al peșterii încă poate fi exploatat, dar de câțiva ani nimic semnificativ nu se mai întâmplă la „Movile” deoarece banii pentru cercetare sunt foarte puțini și direcționați spre alte priorități. Se spune că laboratorul în care au lucrat cercetătorii români va fi fi evacuat din cauza datoriilor către …statul român.