Prima pagină » Diverse » Situație ABSURDĂ: Românii, obligați să aștepte până la 6 luni pentru un consult neurologic

Situație ABSURDĂ: Românii, obligați să aștepte până la 6 luni pentru un consult neurologic

Situație ABSURDĂ: Românii, obligați să aștepte până la 6 luni pentru un consult neurologic

Pacienții din România se confruntă cu liste de așteptare uriașe pentru un consult la neurolog, endocrinolog sau cardiolog. Timpul de așteptare poate dura chiar și 6 luni.

Chiar dacă în capitală este cel mai mare număr de specialişti în domeniu, spitalele de stat au liste uriaşe de aşteptare.

La clinicile private, pacienții pot fi primiți mai repede, însă costurile sunt mult mai mari, fiind nevoie de aproximativ 1000 de lei pentru cel mai auster pachet de analize. Situația cea mai gravă este în Girgiu, unde se află un singur endocrinolog şi doar 4 neurologi.

O pacientă care suferă de o afecţiune gravă a glandei tiroide a aşteptat luni de zile până când a găsit un loc liber la un medic specialist. Aceasta locuiește în Vrancea, dar vine 2 ori an pe an la Institutul Parhon Bucureşti pentru analize.

„M-am tratat la Focșani până am descoperit că nu, nu-i mai ieșeau analizele bune. Și mi-a spus doamna doctor de la Focșani că nu mai depinde de dânsa. Trebuie să merg ori la București, ori la Iași și mi-am ales la București”, a declarat doamna Maria, pacienta respectivă.

Cei mai mari timpi de așteptare sunt la spitalele de stat, unde pentru o consultație la un cardiolog sau neurolog, pacienții sunt obligați să aștepte luni de zile. La clinicile private timpul de așteptare este mai mic, dar prețurile pentru un pachet minim de investigații pornesc de la 1000 de lei.

Specialiștii Colegiului Medicilor din România atrag atenția asupra faptului că ţara noastră are un deficit uriaș de medici specialişti. În România profesează doar 738 de endocrinologi şi 938 de neurologi, conform datelor, în ciuda faptului că numărul pacienților cu AVC este în creştere, aceasta fiind şi cea mai comună patologie.

„Cu siguranță bolile neurologice sunt în creștere, pentru că populația îmbătrânește, ceea ce face ca organele cum sunt creierul, nervii periferici să fie mai la risc în a fi afectați de anumite afecțiuni sistemice, dar și afecțiunile primare”, declară dr. Dan Mitrea, neurolog.

Și pentru un consult la un diabetolog, timpii de așteptare sunt foarte mari. Există doar 938 de astfel de specialiști în România.

„Foarte multe dintre cazurile de diabet zaharat nu sunt depistate”, spune dr. Bogdan Timar, medic diabetolog.

Conform datelor statistice, media în România este de 2,9 medici la mia de locuitori. Anual, aproape 1.500 de rezidenţi îşi încheie stagiul de pregătire în țară, dar numai în jur de 100 ajung să se angajeze în spitalele publice, potrivit antena3.ro.