Prima pagină » Diverse » Șoferii, AVERTIZAȚI: „Folosirea incorectă” pe timpul iernii a unui buton de la bord poate aduce amenzi usturătoare

Șoferii, AVERTIZAȚI: „Folosirea incorectă” pe timpul iernii a unui buton de la bord poate aduce amenzi usturătoare

Șoferii, AVERTIZAȚI: „Folosirea incorectă” pe timpul iernii a unui buton de la bord poate aduce amenzi usturătoare
Sursa foto - caracter ilustrativ: Facebook/Poliția Română

Pe măsură ce zilele se întunecă, iar drumurile pot deveni înghețate, șoferii ar putea fi tentați să aprindă luminile de ceață, aflate la un click distanță pe bord, pentru o vizibilitate mai bună. Acestea sunt o cerință legală, dar pot fi utilizate numai în condiții de vizibilitate extrem de scăzută, cum ar fi ceața densă.

Mulți nu știu că există reguli foarte stricte cu privire la utilizarea lor și că dacă le folosesc greșit riscă amenzi usturătoare. Șoferii sunt avertizați cu privire la utilizarea farurilor de ceață în această iarnă; utilizarea greșită obișnuită a acestora ar putea primi o amendă.

Amendă și puncte de penalizare pentru utilizarea greșită a farurilor de ceață

Șoferii trebuie să cunoască faptul că pot folosi proiectoarele de ceață, doar atunci când condițiile atmosferice o impun,

Dacă sunteți oprit de un polițist, iar acest sistem de lumini este pornit, de exemplu, pe un cer senin, atunci riscați o amendă. Noul Cod Rutier prevede că luminile de ceață se folosesc doar împreună cu luminile de drum, în condiții de ceață densă.

ceata, noul cod rutier, amenzi, proiectoare de ceata

Sursa foto: Profimedia Images

Conducătorii auto care nu respectă aceste prevederi, riscă o amendă care este sancționată cu 4-5 puncte de penalizare, cea înseamnă sume cuprinse între 580 și 725 de lei, existând posibilitatea achitării la jumătate în termen de 15 zile.

Citește și: FOTO-VIDEO | Noua Dacia Duster 2024, cel mai așteptat SUV românesc, a debutat oficial

Procesele contravenționale se pot contesta prin depunerea unei contestații la sediul judecătoriei de pe raza de domiciliu. În acest caz, pe lângă cererea de chemare în judecată, petentul trebuie să depună o taxă judiciară de timbru, care se achită la casieria primăriei de domiciliu, și o copie după procesul verbal de contravenție emis de polițist.

Ce prevede noul Cod Rutier la capitolul lumini de drum

Codul Rutier prevede o serie de sancțiuni contravenționale, mai mici, ca și cuantum, dar destul de des aplicate de agenții Poliției Rutiere. Una dintre abateri se referă la montarea unor echipamente speciale, ilegale, caz în care amenda ajunge la câteva sute de euro.

Nerespectarea prevederilor Codului Rutier, la capitolul lumini de drum, îi poate aduce șoferului o amendă de 1.100 de lei. În cazul în care sistemul de lumini nu funcționează corespunzător, șoferul riscă să primească o amendă de circulație din clasa a lll-a de sancțiuni.

Agentul Poliției Rutiere vă poate opri și să vă sancționeze dacă circulați cu un bec ars, sau dacă autoturismul dvs. are în dotare sisteme de lumini neomologate.

Mulți șoferi și-au montat pe mașini stroboscoape sau sirene, precum sunt cele din dotarea autoturismele de la Serviciul de Pază și Protecție. Însă acest lucru se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare, potrivit regulilor din Codul Rutier.

Amenzile aplicate în aceste cazuri pot ajunge la 2.900 de lei, adică la circa 600 de euro.