SOLICITARE. UE cere ca Rusia să investigheze amenințările la adresa unei jurnaliste de investigație
Uniunea Europeană a cerut vineri Rusiei să condamne şi să ancheteze ameninţările proferate de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la adresa jurnalistei de investigaţie Elena Milaşina, de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta, pentru un reportaj despre situaţia epidemiologică asupra coronavirusului în mica republică din Caucazul de Nord rus.
„UE solicită autorităţilor ruse să condamne şi să ancheteze ameninţările proferate de autorităţile guvernamentale cecene împotriva jurnalistei Elena Milaşina şi să-i garanteze securitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, potrivit EFE.
Milaşina a publicat la 12 aprilie un articol intitulat „Moartea de coronavirus, răul cel mai mic”, în care a criticat modul de gestionare a pandemiei de către autorităţile cecene, în special lipsa măştilor şi arestarea arbitrară a cetăţenilor care încalcă măsurile de carantină.
Kadîrov a reacţionat imediat. El a calificat concluziile articolului drept „prostii”, acuzându-i pe jurnaliştii de la Novaia Gazeta că „sunt trădători care primesc recompense din străinătate”. Totodată, Kadîrov a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) că nu a redus-o la tăcere pe Milaşina.
„Dacă vreţi ca noi să comitem o crimă şi să devenim criminali, spuneţi aşa. Cineva îşi va asuma povara responsabilităţii şi va fi pedepsit conform legii. Va merge la închisoare şi va ieşi!”, a ameninţat Kadîrov pe reţelele de socializare, potrivit media ruse.
Milaşina a sesizat forţele de securitate cu privire la ameninţări, dar ele nu numai că nu au răspuns solicitării sale de protecţie, ci după câteva zile Parchetul a cerut publicaţiei Novaia Gazeta să retragă articolul pe motiv că includea informaţii false, fără a preciza care sunt acestea.
Vineri, UE a „condamnat, fără echivoc, toate ameninţările, atacurile verbale şi violenţele împotriva jurnaliştilor care îşi desfăşoară activitatea”.
„În ultimii ani am văzut că spaţiul pentru jurnalismul independent şi pentru societatea civilă în Federaţia Rusă s-a diminuat. Frecvent, sunt semnalate incidente de intimidare, ameninţări şi violenţe împotriva jurnaliştilor”, subliniază purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene.
Blocul comunitar, a spus el, aşteaptă ca Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi naţionale „şi să garanteze că jurnaliştii pot lucra într-un mediu sigur, fără teama de represalii”.
De asemenea, acesta a insistat ca autorităţile ruse să investigheze atacul asupra Elenei Milaşina şi avocatei Marina Dubrovina în 6 februarie şi „să-i aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei”.
Un grup de bărbaţi şi femei le-au trântit la podea şi le-au bătut la intrarea în hotelul „Kontinent” din Groznîi, capitala cecenă.
Jurnalista şi avocata se deplasaseră la Groznîi pentru a asista la procesul bloggerului Islam Nuhanov, arestat la 9 decembrie pentru presupusă deţinere de muniţie, după ce publicase informaţii despre luxul în care trăiesc liderii ceceni.
UE şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de „alte încercări de reducere la tăcere a jurnaliştilor”, inclusiv procedura angajată împotriva Svetlanei Prokopieva, acuzată că ar fi justificat terorismul prin declaraţii despre un atentat cu bombă împotriva unei clădiri a serviciilor secrete. Ea riscă până la şapte ani de închisoare.
„Libertatea presei trebuie să fie respectată, iar acuzaţiile împotriva ei retrase”, a spus în încheiere purtătorul de cuvânt al lui Borrell.