SONDAJ. Economia Franței a revenit la creștere în această lună

Publicat: 24 06. 2020, 07:20

Economia Franței, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, a revenit la creștere în această lună, chiar dacă activitatea din restul regiunii a continuat să scadă.

Economia Franței a crescut pentru prima dată din februarie

Economia de 3.000 de miliarde de dolari a crescut în această lună pentru prima dată din februarie, în condițiile în care restricțiile coronavirusului au fost ridicate și consumul intern a crescut, potrivit rezultatelor unui sondaj citat de Mediafax.

Purchasing Managers’ Index, care urmărește activitatea în sectoarele de producție și servicii, a sărit la 51,3 puncte în iunie, de la 32,1 în mai. Valorile de peste 50 indică o expansiune.

„Franța pare să conducă oarecum echipa, mai ales din perspectiva sectorului industrial”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit, compania care publică sondajul. Țara profită de avantajele oferite de companiile care sunt concentrate mai ales pe plan intern, a spus el pentru CNN Business.

„Ceea ce vedem în toate economiile este că orice revigorare a creșterii este alimentată de cererea internă”, a spus Williamson. „Dacă aveți un sector de fabricație orientat către export, cum este cazul în Germania, acesta acționează ca o amortizor”, a precizat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în martie că nicio companie franceză nu  va avea voie să se prăbușească

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în martie că nicio companie franceză, indiferent de dimensiunea sa, nu va avea voie să se prăbușească din cauza pandemiei. Guvernul va cheltui aproape 521 miliarde de dolari pentru a-și ajuta economia să-și revină, a declarat ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat RTL luna aceasta.

„Datele de astăzi oferă o oarecare siguranță că economia își revine. Dar, cu unele restricții încă în vigoare și temerile unei al doile val al epidemiei, va fi nevoie de ceva timp înainte ca activitatea să revină la nivelurile anterioare virusului”, au spus într-o notă de cercetare economiștii de la Capital Economics.

Franța intenționează să-și extindă programul de sprijinire a locurilor de muncă cu până la doi ani. Ministrul Muncii, Muriel Pénicaud, a declarat la Radio Franceinfo la începutul acestei luni că guvernul vrea să îi plătească pe angajații care lucrează un program redus.

Guvernul a acordat aproape 17 miliarde de dolari pentru a proteja forța de muncă din industria aviatică, sprijinind Airbus și Air France, precum și furnizorii de componente aerospațiale Safran și Thalès.

PIB-ul UE este în continuare așteptat să înregistreze o scădere accentuată în al doilea trimestru, după contracția profundă înregistrată în primele trei luni ale anului