Soția unui ambasador „și-a donat organele” după ce a decedat din cauza exploziei din Beirut
Sotia ambasadorului olandez în Liban și-a donat organele după ce a murit din cauza exploziei de săptămâna trecută la Beirut, potrivit unor reporteri locali.
Hedwig Waltmans-Molier, în vârstă de 55 de ani, a cedat, la doar patru zile după ce explozia enormă a izbucnit in capitala libaneză, provocând o distrugere enormă.
Se spune că si-a donat organele la doi pacienți, potrivit The Telegraph.
Informația a fost confirmată de Ambasada Olandei
Ambasada Olandei a confirmat că Waltmans-Molier a fost donator de organe și a spus că este o chestiune privată.
Într-o declarație la scurt timp după moartea ei, ministerul a declarat că este „profund întristat” de veste și a transmis condoleanțe familiei.
A adus un omagiu angajamentului său „exemplificat” de a lucra în „circumstanțe exigente, dificile sau periculoase”, ca diplomat în toată lumea pentru Olanda.
„A fost iubită de colegii săi”, se arată în declarație.
„Moartea ei este o pierdere pentru Ministerul Afacerilor Externe și pentru țară”.
Hedwig și soțul ei, Jan, au fost împreună timp de 38 de ani și au realizat cariere în ministerul de Externe olandez.
Ultimul rol a fost ca partener în departamentul de resurse umane al ministerului, unde și-a împărțit timpul între Beirut și Haga.
Cuplul s-a întors recent în Liban după ce a petrecut timp acasă în Olanda.
Însă, marți, se spune că Hedwig stătea lângă soțul ei în sufrageria lor din Beirut când a izbucnit a doua dintre cele două explozii.
Ea a fost lovită de explozie „prin ghinion”, a spus ministerul.
Exploziile din zona portului din Beirut au înfuriat populația libaneză, care, înainte de săptămâna trecută, se confruntase deja cu o criză financiară continuă și cu un impact dur din cauza pandemiei COVID-19.
Protestatarii au luat cu asalt clădirile guvernamentale în weekend cerând răspunsuri de ce un depozit atât de imens de azotat de amoniu a fost depozitat în port, despre care se spune că a provocat explozia care a ucis mai mult de 150 de oameni și a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost.
Crucea Roșie Libaneză a declarat duminică că cel puțin 65 de persoane au fost transportate la spital, în timp ce poliția a întâlnit protestatarii cu gaze lacrimogene, în timp ce 185 au fost tratate la fața locului.
Cel puțin un ofițer de poliție a fost ucis, potrivit AFP.
Se întâmplă după ce președintele libanez, Michel Aoun, a dezvăluit că a aflat despre stocul de materiale explozive la jumătatea lunii iulie, dar a insistat că a ordonat imediat agențiilor militare și de securitate să facă „ceea ce era necesar”.
Răspunaul lui la explozie, a spus el, s-a încheiat acolo.
„Este posibil ca [explozia] să fi fost cauzată de neglijență sau de acțiune externă, cu o rachetă sau o bombă”, a spus acesta pentru reporteri.