Spionul care a salvat Cracovia din mâinile naziștilor a murit la vârsta de 103 ani. Viața lui seamănă cu un roman de acțiune
Un spion sovietic, care are meritul de a fi salvat Cracovia din mâinile naziștilor, a murit la Moscova, la câteva zile după ce a împlinit 103 ani. Biografia lui seamănă cu un roman de acțiune, de la lupta cu invadatorii naziști din Polonia, până la anii 1980, în care Aleksei Botyan a antrenat trupele de commando.
Aleksey Botyan a trăit multe în viața lui, scrie rt.com. S-a născut în 1917, în timpul prăbușirii Imperiului Rus. Familia lui a locuit într-un teritoriu care a devenit o parte din Polonia, în anii 1920.
Ar fi putut rămâne un profesor de școală – prima lui carieră – dar în 1939 a fost recrutat de armata poloneză, la câteva zile după invazia nazistă. În calitate de subofițer de apărare aeriană, în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Botyan a tras în avioanele de vânătoare Junker.
Ulterior, unitatea lui Botyan a zburat înspre est, unde s-a predat Armatei Roșii. Bărbatul a evadat și a revenit în satul lui natal. Calitatea de „fugar” în timpul regimului Stalin ar fi adus, de la sine, o execuție, dar nu și în cazul lui Botyan, care s-a înrolat în aparatul de securitate a statului, la câteva luni după ce naziștii au invadat URSS, în iunie 1941.
Aleksey s-a antrenat ca sabotor și expert în misiuni clandestine. Acesta a reușit să distrugă liniile germane de aprovizionare, în timpul bătăliei disperate pentru Moscova. Ulterior, după 1943, Aleksey a fost agent sub acoperire, coordonând forțele partizane din Ucraina, Belarus, Cehoslovacia și Polonia.
Cracovia în picioare
Polonia a fost scena celor mai celebre operațiuni ale spionului Botyan. Cel mai bun exemplu: Raidul de patru ore din orașul Ilza. Operațiunea, pusă la cale de forțele rezistenței poloneze fidele sovieticilor, din Armata Poporului, a dus la eliberarea celor captivi și golirea de provizii a depozitelor germane. În ianuarie 1945, Botyan a înregistrat cel mai important succes al său, în apropiere de Cracovia.
Orașul polonez a supraviețuit neatins în fața ocupației germane. Spre deosebire de alte locuri din Polonia, aici nu au avut loc lupte de gherilă. Naziștii aflați în retragere nu s-au obosit să demoleze monumentele istorice sau siturile strategice.
Explicația oficială a sovieticilor a fost că Armata Roșie a pus la cale o ofensivă-fulger în Cracovia și naziștii nu au avut tip să distrugă orașul. În prezent, istoricii polonezi spun însă că naziștii nici măcar nu au dorit să distrugă Cracovia, pe care o considerau un „oraș antic german”.
Avertismente de inundații
În goana lor spre retragere, naziștii au aruncat în aer mai multe poduri din Dunajec și au închis Barajul Roznow. Ultima acțiune ar fi putut duce la o catastrofă în Cracovia. Dacă barajul ar fi fost demolat, puhoiul ar fi ras orașul de pe fața pământului. Botyan și oamenii săi au reușit să evite un dezastru.
Rețeaua lui Botyan a aflat unde sunt depozitate materialele pirotehnice pentru distrugerea barajului și au acționat rapid. Explozibilul era ascuns într-un castel vechi din Nowy Sacz, un oraș situat la sud-est de Cracovia, distrus înainte ca trupele sovietice să ajungă în regiune. Botyan a primit cea mai înaltă distincție – Eroul Rusiei – pentru această operațiunea, în 2007.
Legendă și ficțiune
Aventurile de război ale lui Botyan, după ce dosarele sale au fost declasificate în 1960, au stat la baza cărții „Viraj Major”, o adaptare a poveștii reale a unui grup de agenți de spionaj, trimiși în spatele liniilor inamice, pentru a preveni distrugerea Cracoviei. Personajul principal este parțial bazat pe Botyan.
Serviciul în slujba serviciilor sovietice este mai puțin cunoscut. Botyan a avut acțiuni numeroase în Cehoslovacia și Germania de Vest și a fost implicat în instruirea partizanilor în tehnici de sabotaj, ocupându-se de trupele de commando Vympel.
Botyan s-a retras din serviciul activ în 1983, dar a păstrat legături cu serviciile speciale, în calitate de consultant civil.