Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, la Digi24, că suveranismul în Europa reprezintă o greșeală care va duce la slăbirea UE și „vom ajunge ca în 20 de ani să luăm directive de la China”. Acesta a vorbit inclusiv despre necesitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu în România.
Băsescu pledează pentru întărirea capacităților militare la nivelul UE, prin alocarea celor 2% „sau chiar mai mult” din PIB pentru armată.
Fostul președinte al României ar reintroduce stagiul militar obligatoriu în România.
România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență. Doar 40% au reușit să treacă probele. 18% au picat testele psihologice.
Salariile sunt mici în raport cu media europeană. Nu ajung nici măcar la echivalentul a 1.000 euro, veniturile actuale fiind insuficiente pentru a face față inflației. Cel mai mic salariu lunar pentru un soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei, alcătuit din solda lunară netă de 3.345 lei și norma de hrană care atinge doar 1.054 lei. Potrivit reportajului publicat anul trecut de Recorder, mulți militari își dau demisia din cauza condițiilor îngrozitoare și a veniturilor mici.
Vârsta minimă de la care un tânăr de sex masculin sau feminin poate să intre în armată este 18 ani. Anual, 227.089 de tineri ating vârsta minimă pentru a se alătura Armatei Române. Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani, ar putea fi apți pentru armată. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007.