Guvernul francez a declarat miercuri o stare de urgență a sănătății publice, oferind oficialilor puteri mai mari de a impune noi măsuri de limitare a răspândirii COVID-19. Un decret a fost prezentat Consiliului de Miniștri miercuri, 14 octombrie, pentru restabilirea stării de urgență a sănătății în toată Franța de sâmbătă, 17 octombrie
Anunțând decizia într-un comunicat, guvernul a declarat că epidemia este un dezastru de sănătate publică care pune în pericol sănătatea populației și justifică adoptarea unor măsuri stricte.
Declarația guvernului nu spunea ce măsuri va întreprinde, dar adoptarea stării de urgență conferă autorităților puterea legală de a impune măsuri dure.
Se așteaptă ca președintele francez Emmanuel Macron să detalieze măsurile planificate atunci când acordă miercuri un interviu la televiziunea națională în jurul orei 20:00 (1800 GMT).
În timp ce pragul a 1.500 de pacienți tratați în terapie intensivă pentru o infecție cu Covid-19 a fost trecut din nou, luni, pentru prima dată din 27 mai, Emmanuel Macron vorbește la 19:55. în contextul unui interviu realizat de Anne-Sophie Lapix (France 2) și Gilles Bouleau (TF1).
Mass-media franceză a raportat că una dintre măsurile pe care Macron le-ar fi dezvăluit ar fi o stingere pe timp de noapte în zonele cele mai afectate ale țării, cum ar fi Parisul și alte orașe importante. Noi restricții vizate, stingeri, rețineri locale: diferitele dispoziții au fost examinate marți de șeful statului și de miniștrii preocupați de criză în timpul unui Consiliu de Apărare a Sănătății la Palatul Eliseului.
Franța a declarat pentru prima dată statul național de urgență în sănătate în martie, ceea ce a permis guvernului să introducă reguli stricte privind circulația persoanelor și i-a obligat să rămână acasă.
In ultima săptămână, țara a înregistrat aproximativ 115 000 de cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus, inclusiv aproape 27 000 pentru un singur raport zilnic de sâmbătă. Un record absolut de la începutul epidemiei în martie. Executivul este deosebit de îngrijorat de deteriorarea situației din Ile-de-France, unde rata pozitivității testului este aproape de 17% și unde 42% din paturile de terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu Covid-19, ceea ce duce la deprogramarea operațiilor .
Nouă metropole în zone de alertă ridicată. Confruntat cu reapariția epidemiei, Aix-Marseille, Paris, Lyon, Grenoble, Saint-Etienne, Lille, Toulouse și Montpellier, precum și Guadelupa se află acum în zona de alertă maximă, cu închiderea barurilor și protocolul strict în restaurante. Deocamdată, aceste măsuri nu au avut un efect aparent asupra indicatorilor epidemiei.