Prima pagină » Diverse » STARE DE URGENȚĂ. Președintele, așteptat să emită decretul de prelungire. Ce se întâmplă daca Parlamentul nu votează starea institutită

STARE DE URGENȚĂ. Președintele, așteptat să emită decretul de prelungire. Ce se întâmplă daca Parlamentul nu votează starea institutită

STARE DE URGENȚĂ. Președintele, așteptat să emită decretul de prelungire. Ce se întâmplă daca Parlamentul nu votează starea institutită
Klaus Iohannis. Sursa: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să emită luni decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile, conform anunţului făcut în urmă cu o săptămână.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul acestei săptămâni, transmite Mediafax.

” Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a afirmat Iohannis.

În 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis un prim decret privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile, această perioadă urmând să se încheie marţi.

Primul decret de instituire a stării de urgenţă a primit votul unanim al parlamentarilor.

Potrivit legii privind decretarea stării de urgență și a stării de asediu, în funcție de evoluția situațiilor de pericol, președintele Klaus Iohannis, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite. De asemenea, acesta poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Președintele are un termen de 5 zile de la instituirea stării de urgență pentru a solicita Parlamentului încuviințarea stării instituite.

În cazul în care Parlamentul nu votează starea instituită, Președintele este nevoit să revoce de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Săptămâna trecută, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu va vota pentru prelungirea stării de urgență, pentru că ”o parte importantă din țară nu e afectată de coronavirus și nu înțeleg de ce trebuie să penalizăm și regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt și celelalte”.

Autor