STARE DE URGENȚĂ. Titus Corlăţean anunţă condițiile puse de PSD pentru aprobarea decretului prezidențial
Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă care sunt condiţiile puse de PSD pentru a aproba decretul prezidențial în Parlament. Astfel, se ia în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi solicitări adresate Curţii de Conturi şi Avocatului Poporului. PSD „se aplecă cu atenţie asupra acelor măsuri excepţionale care vor avea ca efect limitarea exerciţiului liber al unor drepturi şi libertăţi fundamentale” și „va fi atent şi la eventualele tentaţii de a impune cenzură presei româneşti”.
„PSD a acceptat deşi nu ne-a fost foarte simplu să susţinem prin vot, în Parlament, alături de celelalte forţe politice, învestirea Guvernului. Subliniez în termeni foarte fermi că nu este un cec în alb acordat acestui Guvern, iar ca partid politic, PSD, inclusiv la nivelul Parlamentului, va veghea ca măsurile ce vor fi adoptate să corespundă efectiv situaţiei de criză, Constituţiei, legilor ţării şi tratatelor internaţionale care fac referire, între altele, la modul în care se restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţeanului”, a spus Corlăţean.
Acesta a avertizat că PSD va reacţiona politic şi parlamentar „la orice tentaţie de abuz care ar putea afecta exerciţiul unor drepturi fundamentale sau care va îmbrăca forma unor interese de grup economice”.
De aceea, PSD solicită Preşedinţiei şi Guvernului ca măsurile excepţionale înscrise în conţinutul decretului prezidenţial privind starea de urgenţă să corespundă „integral şi strict” exigenţelor constituţionale şi legale şi să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu şi să aibă caracter temporar.
„Decretul prezidenţial trebuie să precizeze expres şi limitativ care sunt drepturile care se restrâng, limitele şi scopul restrângerii.
(…) În baza legii, preşedintele este obligat să prezinte în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, o infirmare detaliată asupra evenimentelor care au determinat instituirea unor măsuri excepţionale, acţiunile întreprinse şi măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situaţii. Vom aştepta, potrivit legii, această informare, la Parlament, din partea Preşedinţiei”, a afirmat Corlăţean.
Acesta a precizat că se ia în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi solicitări adresate Curţii de Conturi şi Avocatului Poporului.
„Luăm în considerare ca legea de încuviinţare să includă şi o solicitare adresată Curţii de Conturi de a examina măsurile adoptate, măsurile excepţionale, de a efectua un audit, dar şi solicitare adresată Avocatului Poporului, de a se apleca cu atenţie asupra acelor măsuri excepţionale care vor avea ca efect limitarea exerciţiului liber al unor drepturi şi libertăţi fundamentale”, a precizat preşedintele interimar al Senatului.
Acesta spune că PSD va fi atent şi la eventualele tentaţii de a impune cenzură presei româneşti
„Vom fi extrem de atenţi şi la eventuale tentaţii de a impune cenzura presei româneşti, care, eventual, ar putea să semnaleze public, adoptarea ca şi gestionarea unor măsuri de către Guvern. Astfel de tentaţii să nu se regăsească. Nu vor fi acceptate în conţinutul decretului prezidenţial. Ar putea, de asemenea, (să ascundă – n.r.) alte măsuri cu caracter economic, care să ascundă posibile tunuri economice sau măsuri care să îmbrace haine stării de urgenţă, dar, care, de fapt, să ţină de gestionarea normală de către Guvern, a gestionării stării socio-economice”, a mai spus social-democratul.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României în următoarele 30 de zile pe fondul eforturilor de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus, o măsură fără precedent în ultimii 21 de ani. Decretul privind starea de urgență trebuie contrasemnat de prim-ministru, iar acesta va produce efecte de îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial. Decretul este încuviințat Parlamentului în termen de cinci zile de la semnarea acestuia. În condițiile în care Parlamentul și-a suspendat activitatea din cauza epidemiei de coronavirus, parlamentarii ar urma să voteze online.
“Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.