Prima pagină » Diverse » Stațiunea de pe litoralul românesc cu cel mai fin nisip. Se află la doar 14 kilometri de Constanța

Stațiunea de pe litoralul românesc cu cel mai fin nisip. Se află la doar 14 kilometri de Constanța

Stațiunea de pe litoralul românesc cu cel mai fin nisip. Se află la doar 14 kilometri de Constanța

După patru ani de lucrări, plaja de la Eforie Sud este finalizată, dar nu este sigură. Dacă hotelierii sunt împiedicați de birocrație, vara lui 2025 ar putea începe fără şezlonguri și beach baruri.

Cu toate acestea, ministrul Mediului asigură că nimic nu va merge prost și că turiștii nu vor fi nemulțumiți, deoarece nisipul de la Eforie este mult mai fin decât cel de la Mamaia. Sunt 23 de hectare de nisip protejate de furtuni de șapte diguri care au fost construite din aproape 1,5 milioane de tone de piatră. Plaja din Eforie Sud a trebuit să fie pregătită timp de patru ani. S-au folosit 3 milioane cubi de nisip într-un domeniu de aproape 6 km.

De asemenea, a existat o mulțime de obstacole care au întârziat proiectul noii plaje.
Marius Stamat, care conduce firma de innisipare spune pentru observatornews.ro că în timpul proiectului, a fost găsită o groapă care a necesitat o investigație arheologică extinsă.

„Acesta a fost și a doua problemă care a fost rezolvată – habitatul pentru scoici. A fost colectat substratul în care trăiau, a fost depozitat separat, a fost făcută nisiparea de protecție costieră, apoi habitatul original a fost adus și pus în stratul final, iar scoicile au fost returnate în habitatul lor original”, explică el.

Hotelierii sunt sceptici

Hotelierii sunt sceptici cu privire la faptul că sectoarele noi de pe plaja Eforie ar trebui să fie intabulate, deoarece acestea sunt un teritoriu nou înregistrat în România și abia apoi ar trebui să fie scoase la licitație. o procedură care, în anii precedenți, a durat și șase luni. Acum, ministrul mediului promite că acest lucru va fi finalizat în zece zile. În plus, a transmis un mesaj persoanelor care vor primi parcele de nisip.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet spune că oficialii speră să facă plaja atât pe nisip, cât și pe sezlong. „În timpul contractului de închiriere, ei nu vor fi obligați să jupoaie turiștii în românește. De exemplu, mulți români nu și-ar permite șezlongul de 100 de lei”, precizează ministrul.

Dar hotelierii sunt sceptici. Le-a fost demonstrat că licitațiile pentru plaje sunt dificile, după experiența verii trecute.

Patronul hotelului Nicolae Bucovala spune că noua plajă din Eforie Sud nu va avea probleme similare cu cele de la Mamaia: Nu avem permisiunea de a vă informa în acest moment. „Barul de pe plajă trebuie închis. Anul trecut, am avut controale ANPC și am angajat un arhitect pentru a ne crea documentația, pe care am depus-o și am primit avizele. Ne-a rămas. Primăria și apele romane sunt conectate printr-un scurt circuit”.

În alte cuvinte, ministrul Mediului a declarat că nemulțumirile turiștilor cu privire la nisipul murdar de la Mamaia pot fi rezolvate ușor.

Noua plajă din Eforie Sud nu va avea problemele de la Mamaia. Firma de înnisipare a efectuat cercetări amănunțite pentru a determina locațiile potrivite pentru extragerea nisipului fin.