Steagul românesc cauzează vechi probleme de identitate între est-vest în Republica Moldova
Pe măsură ce tensiunile cresc în Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, în urma deciziei unui preot paroh ortodox de a elimina un steag românesc din biserica sa, a ridicat vechi probleme de identitate între est-vest.
Deputații opoziției moldovenești au criticat scoaterea unui steag românesc dintr-un turn de biserică din satul Romanovca
Deputații opoziției moldovenești i-au criticat vineri pe susținătorii PSRM ai Partidului Socialist care, împreună cu poliția, au scos miercuri un steag românesc dintr-un turn de biserică din satul Romanovca, la granița cu România.
„Poliția și unii activiști PSRM au încercat să dea jos din turn steagul românesc – un semn al sprijinului românesc și al continuității istorice”, a scris pe Facebook un deputat de la Platforma Demnitate și Adevăr din opoziție, Igor Munteanu, potrivit BalkanInsight.
„Poliția a susținut că eliminarea steagului ar proteja o ordine publică, care este o aberație și o provocare din partea actualului guvern”, a adăugat el.
Probleme de naționalitate, identitate și viitorul țării între est sau vest
Pe măsură ce Moldova se pregătește pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, vechile probleme de naționalitate, identitate și viitorul țării între est sau vest sunt din nou dezbătute cu pasiune.
Tara rămâne împărțită între unii care susțin legături mai strânse cu UE, și alții care preferă legăturile strânse cu Rusia; Moldova a petrecut decenii ca parte a URSS după al doilea Război Mondial.
Preotul bisericii în cauză este membru al Mitropoliei Basarabiei, care se află sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Române și a spus că dorește să sărbătorească Ziua Națională a Limbii Române pe 31 august.
Tara este împărțită între fracțiuni pro-ruse și pro-române
Aproape 97 la sută dintre oamenii din Republica Moldova sunt creștini ortodocși, dar Biserica Ortodoxă din țară este împărțită între fracțiuni pro-ruse și pro-române. Biserica principală de departe, Mitropolia Chișinăului și a Moldovei, este o ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse.
Preotul bisericii și-a apărat acțiunea în ridicarea drapelului României.
„Am pus drapelul Moldovei și cel al României pe clopotniță. Poliția m-a forțat să cobor drapelul României … dar nu voi coborî niciun drapel, deoarece Parohia noastră aparține Patriarhiei Române ”, a spus el pentru Ziarul de Gardă.
„Obișnuiam să slujesc într-o parohie ortodoxă română din Italia și acolo aveam steagurile Italiei și ale României și nimeni nu avea probleme cu ea”, a adăugat el.
Poliția a raportat incidentul, avertizând că preotul poate fi amendat dacă va fi găsit vinovat de încălcarea legii.
Un incident similar a avut loc în martie 2019 în satul Dereneu, în același cartier Ungheni, când un preot a încercat să treacă de la Biserica legată de Rusia la Biserica condusă de România – după care biserica sa a fost vandalizată.