Studentă sud-africană din București, ATAC la adresa românilor: „Asta m-a șocat cel mai tare!”

Publicat: 08 02. 2023, 15:54
Actualizat: 08 02. 2023, 16:04
Studentă sud-africană din București, atac la adresa românilor / Sursa FOTO: Facebook

Kimberley, o studentă cu tată sud-african și mamă româncă, se declară uimită de câteva dintre obiceiurile noastre. Chiar dacă aici are șansa unei cariere, tânăra nu vede cu ochi buni modul de viață al românilor.

La București, Kimberley urmează cursurile Facultății de Medicină.

Ce șocuri a trăit Kimberley în România

Astfel, printre șocurile care au marcat-o pe studenta sud-africană este și cheful românilor de a ieși la restaurante în orice zi a săptămânii. În plus, ea se miră că „românii își trăiesc viața”, căutând să aibă și alte activități în afară de muncă.

Dar, dintre obiceiurile românilor, cel mai mult a speriat-o lipsa de punctualitate. Tânăra nu vede o problemă dacă se întârzie o jumătate de oră la o întâlnire, însă în cazul românilor deja este o exagerare, căci vorbim de ceasuri întregi. De exemplu, ea despre cum profesorii întârzie chiar și câte o oră la cursuri, fără ca studenții sau conducerea universității să facă mare caz din asta.

Să vă povestesc câteva șocuri culturale pe care le-am avut în România:

  • Românii își trăiesc viața. Poate să fie miercuri sau joi, oamenii ies în oraș. Peste tot este plin, restaurantele sunt pline. Nu este ca în Africa de Sud, acolo unde lumea muncește din greu de luni până vineri, iar apoi ies în weekend. Nu, în România, oamenii se bucură de fiecare zi;
  • Al doilea șoc pe care l-am avut fiind în România este întârzierea. Oamenii întârzie mereu. Dacă ai o programare la doctor, iar acesta întârzie 30 de minute, este perfect normal. Chiar și în universități, profesorii pot să întârzie fără nici o problemă. Am profesori care vin și peste o oră față de ora stabilită. Și, ca student, poți să întârzii 30 de minute și totul este normal, este în regulă;
  • Al treilea lucru care m-a șocat total este că oamenii își povestesc cu adevărat problemele pe care le au în viață. Dacă întrebi pe cineva în România «Cum mai ești?», chiar îți vor povesti tot. O să-ți spună absolut tot. Pe deoparte, mi se pare foarte frumos că poți avea încredere în lume, că te poți simți în siguranță să povestești orice despre viața ta”, a relatat Kimberley într-un video postat pe o rețea de socializare.