Studiu: Reinfectările cu COVID sunt rare. Vârstnicii rămân cei mai expuși acestui pericol
Potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală The Lancet, obținerea imunității prin infectare nu este o variantă viabilă pe termen lung. Cercetarea mai arată, de asemenea, că o campanie de vaccinare globală, în care vârstnicii au prioritate, este o necesitate, notează CNN și CNBC.
Reinfectările cu COVID sunt rare. Vârstnicii rămân cei mai expuși acestui pericol
Reinfectările cu coronavirus nu sunt un fenomen frecvent, însă acestea sunt mai obișnuite în rândul persoanelor de peste 65 de ani, se arată într-un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet.
Concluziile studiului erau deja discutate în lumea medicală, dar este pentru prima dată când ele au fost confirmate de un studiu la scară largă, trecut prin etapa evaluării științifice (peer review), notează CNBC.
Studiul a monitorizat rezultatele persoanelor testate în timpul primului şi celui de-al doilea val pandemic din Danemarca din 2020 şi, important de precizat, s-a bazat pe tulpina iniţială a virusului.
O serie de experți au observat că unele variante noi ale virusului, cum ar fi cea din Brazilia, au o capacitate mai mare de a ocoli sistemul imunitar și, prin urmare, de a reinfecta pacienții.
Infectarea și vindecarea au oferit vârstnicilor o protecție de 47%, iar tinerilor – 80%
Oamenii de știință au monitorizat rata de reinfectare în rândul a patru milioane de persoane, în timpul celui de-al doilea val de COVID, din septembrie până pe 31 decembrie 2020, și au comparat-o cu rata de infectare din timpul primului val, dintre martie și mai.
Cercetătorii observat că cei mai mulți oameni care au avut COVID par să fi căpătat protecție în fața unei noi infectări, care rămâne stabilă timp de mai bine de șase luni.
Totuși, nivelul de protecție căpătat în urma infectării depinde de la o vârstă la alta. Din cei 11.068 de oameni care au fost testați pozitiv în timpul primului val, doar 72, adică 1%, au fost testați pozitiv și în al doilea val epidemic.
Rezultatele studiului relevă că persoanele vârstnice aveau în acel moment o protecție de doar 47% în fața unei reinfectări, în vreme ce tinerii aveau o protecție de 80%, a aflat studiul.
Concluzia nu este, de altfel, una neașteptată, ținând cont că sistemul imunitar al oamenilor slăbește odată cu vârsta.
Vaccinarea, unica soluție pe termen lung
„Ținând cont de miză, rezultatele acestui studiu arată cât de important este ca oamenii să adere la măsurile implementate, chiar dacă au avut deja COVID”, a scris coautorul studiului, doctorul Steen Ethelberg, de la Statens Serum Institut din Danemarca.
„Diferența (dintre grupele de vârstă) este frapantă”, a observat pentru CNN doctorul Amy Edwards, o specialistă în boli infecțioase de la University Hospitals din Cleveland, care nu a fost implicată în studiu.
„Cred că asta arată cât de important este să ne asigurăm că vom vaccina toți oamenii de peste 60 de ani, chiar dacă au avut COVID sau nu, pentru a-i proteja în fața unor viitoare infectări”, a spus ea.
Într-un comentariu care a însoțit studiul, imunologii Rosemary Boyton și Daniel Altmann, de la Imperial College London, au spus și ei că diferența dintre ratele de reinfectare este „relativ alarmantă”.
„O protecție de doar 80% în general, care scade la 47% în rândul oamenilor de peste 65 de ani, e o cifră mai îngrijorătoare decât cea relevată de alte studii”, au scris aceștia.
„Aceste date sunt o confirmare, dacă mai era necesară, că speranța de a obține o imunitate prin infectare ar putea să nu fie o variantă viabilă și că un program de vaccinare globală cu vaccinuri foarte eficiente este, de fapt, soluția de durată”, au spus ei.