Studiu. Riscul de infecție cu COVID-19, legat de copii și adolescenți. Recomandările specialiștilor

Studiu. Riscul de infecție cu COVID-19, legat de copii și adolescenți. Recomandările specialiștilor
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2021, 09:22
Actualizat: 24/07/2021, 10:42

Riscul de contaminări cu SARS-CoV-2 este strâns legat de copii și adolescenți, arată un studiu făcut în SUA, iar dacă acesltia nu vor fi vaccinați, crește probabibitatea aparișiei unuor variante periculoase chiar și pentru populația vaccinată, scrie presa internațională.

Un studiu realizat în Statele Unite pentru a determina rolul generațiilor tinere în transmiterea COVID-19, iar concluzia a fost că riscul de contaminare este strict legat de copii și adolescenți, scrie La Stampa.

Publicația îl citează pe profesorul Roberto Cauda, directorul Unității de Boli Infecțioase din spitalul Gemelli, Roma, care susține imunizarea celor mai tinere segmente ale populației.

„Pentru a preveni ca infecția să devină endemică după apariția de noi variante, copiii vor trebui, de asemenea, să fie vaccinați în viitorul apropiat”, spune profesorul Roberto Cauda, directorul Unității de Boli Infecțioase din spitalul Gemelli, Roma.

„Vaccinarea noilor generații este esențială”

În caz contrar, virusul va continua să circule, deși într-o formă asimptomatică, printre copii, cu riscul apariției unor variante potențial periculoase și pentru vaccinați, a detaliat profesorul italian.

Potrivit sursei citate, cu cât o persoană este  mai tânăr, cu atât aceasta are mai multe contacte zilnice, iar vaccinurile protejează împotriva celor mai grave forme, dar și în privința transmiterii virusului.

„În plus, după un an de pandemie, părinții trebuie să devină conștienți că numai vaccinarea poate fi decisivă pentru protecție”, subliniază profesorul Cauda.

„Prezența variantelor este strâns legată de eficacitatea vaccinurilor. Vaccinurile disponibile în prezent, deși cu unele diferențe, sunt capabile să protejeze împotriva infecției chiar și în cazul variantelor și a bolii pe care acestea le cauzează. Vaccinarea noilor generații este esențială”, a declarat specialistul. Potriovit sursei citate, cazurile care nu sunt asociate cu focare sunt în creștere în Italia.

Până sâmbătă, 24 iulie, în Italia au fost înregistrate peste 4,3 milioane de cazuri confirmate cu COVID-19, dintre care aproape 128.000 au decedat.

În România, campania de imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început din 2 iunie, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a  vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

Până la finalul iunii iunie erau deja 142.000 de persoane cu vârste între 12 și 19 ani vaccinate cu cel puţin o doză. „Practic, s-a observat că, la un milion de persoane vaccinate din grupa de vârstă 12 – 15 ani, putem evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri. Aceste cazuri, în perioada următoare – s-ar putea să fie generate de tulpina Delta -, vor genera cazuri secundare foarte multe, când copiii merg la şcoală, în colectivitate”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea vaccinului Spikevax produs de Moderna pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani, iar medicul Valeriu Gheorghiță a spus vineri că în România vaccinul ar putea fi folosit la copii de la finele săptămânii viitoare. Potrivit declarațiilor de vineri, în ceea ce privește grupa de vârstă 12- 15 ani, sunt peste 22 de mii de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă 2,2% din populația eligibilă. În ceea ce privește grupa de vârstă 16- 19 ani procentul este de 15%. „Există un interes față de vaccinarea celor tineri, față de vaccinarea adolescenților, însă credem că acest interes va crește în perioada următoare, în perspectiva începerii activităților de învățământ. E important să avem mai multe opțiuni pentru persoanele care doresc să se vaccineze”, a spus oficialul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar