SUA se pregătesc pentru mai multe atacuri ISIS după masacrul de pe aeroportul din Kabul
Forțele americane care ajută la evacuarea afganilor, disperați să fugă de conducerea talibanilor, s-au pregătit pentru mai multe atacuri vineri (27 august) după ce un atacator sinucigaș al Statului Islamic a ucis zeci de civili și cel puțin 13 soldați americani în fața porților aeroportului Kabul.
Oficialii din domeniul sănătății au fost citați spunând că 60 de civili au fost uciși în atacurile de joi. Cel puțin două explozii și focuri de armă au zguduit zona, au spus martorii. un video realizat de jurnaliști afgani a arătat zeci de cadavre împrăștiate în jurul unui canal de la marginea aeroportului, potrivit washingtonpost.com.
Atacul era în mare parte așteptat.
Statul Islamic (ISIS), un inamic al talibanilor și al Occidentului, a declarat că unul dintre sinucigașii săi a vizat „traducătorii și colaboratorii cu armata americană”. Oficialii americani au dat vina pe grup și au promis că vor fi răzbunați.
Generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central SUA, a declarat că comandanții americani sunt în alertă pentru mai multe atacuri ale Statului Islamic, inclusiv rachete sau bombe vehiculate care vizează aeroportul.
„Facem tot ce putem pentru a fi pregătiți”, a spus el, adăugând că o parte din informațiile erau împărtășite cu talibanii și că el credea că „unele atacuri au fost împiedicate de ei”.
Forțele americane concurează pentru a-și finaliza retragerea din Afganistan până la data limită de 31 august stabilită de președintele Joe Biden, care afirmă că Statele Unite și-au atins demult rațiunea inițială pentru invadarea țării în 2001: de a dezrădăcina militanții Al Qaeda și de a preveni repetarea a atacurilor din 11 septembrie asupra Statelor Unite.
Biden a spus că a ordonat Pentagonului să planifice cum să lovească ISIS-K, afiliatul Statului Islamic care și-a asumat responsabilitatea.
„Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți ”, a spus Biden în timpul comentariilor televizate de la Casa Albă.
căutau pe cei dragi.
„ Evacuare haotică ”
Un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA a declarat că 18 soldați răniți în atac au fost „în curs de evacuare aeromedică din Afganistan pe C-17 echipate special cu unități chirurgicale îmbarcate”.
Un oficial taliban a declarat că cel puțin 28 de membri ai grupului militant au fost uciși în atac.
„Am pierdut mai mulți oameni decât americanii în explozia aeroportului”, a spus el, adăugând că talibanii nu sunt „responsabili pentru planul de evacuare haotic pregătit de națiuni străine”.
Un diplomat al NATO la Kabul a declarat că toate forțele străine își propun să-și evacueze cetățenii și angajații ambasadei până la 30 august.
Talibanii vor întări securitatea în jurul aeroportului, a declarat diplomatul care a refuzat să fie identificat.
„Securitatea este responsabilitatea lor”, a spus diplomatul, adăugând că talibanii ar trebui să investigheze rețeaua Statului Islamic.
Țările occidentale se tem că talibanii, care odată adăpostiseră Al Qaeda lui Osama bin Laden, vor permite Afganistanului să se transforme din nou într-un paradis pentru militanți. Talibanii spun că nu vor lăsa țara să fie folosită de teroriști.
ISIS-K a fost inițial limitat la zone de la granița cu Pakistanul, dar a stabilit un al doilea front în nordul țării. Centrul pentru Combaterea Terorismului din West Point spune că ISIS-K include pakistanezi din alte grupuri militante și extremiști uzbeci, pe lângă afgani.
Statele Unite vor continua cu evacuările, în ciuda amenințării unor noi atacuri, a spus McKenzie, menționând că în Afganistan există încă aproximativ 1.000 de cetățeni americani.
Ritmul zborurilor de evacuare s-a accelerat vineri, iar deținătorilor de pașapoarte americani li s-a permis să intre în complexul aeroportului, a declarat un oficial de securitate occidental staționat în interiorul aeroportului.
În ultimele 12 zile, țările occidentale au evacuat aproape 100.000 de oameni. Dar ei recunosc că mii vor rămâne în urmă când ultimele trupe americane vor pleca la sfârșitul lunii.
Mai multe țări occidentale au declarat că transportul aerian în masă de civili se apropie de sfârșit și au anunțat că ultimele trupe rămase au părăsit țara.
Victimele americane din atacul de joi au fost considerate a fi cele mai multe trupe americane ucise în Afganistan într-un singur incident, deoarece 30 de persoane au murit când un elicopter a fost doborât în 2011.
Decesele SUA au fost primele, în Afganistan, în ultimele 18 luni, fapt care ar putea fi citat de critici care îl acuză pe Biden că a abandonat cu nesăbuință un statu quo stabil și greu câștigat, ordonând o retragere bruscă.