Hârtia igienică ar conține substanțe potențial cancerigene, avertizează cercetătorii din cadrul Universității din Florida.
Cercetătorii au găsit urme ale acestor substanțe chimice în hârtia igienică vândută în toată lumea și în probele de nămol de la opt stații de tratare a apelor uzate din Florida, scrie Daily Mail.
PFAS – sau substanțele per – și polifluoroalchilice – sunt substanțe chimice care rezistă mii de ani și care au fost asociate cu cancere testiculare și renale.
Nu este prima dată când această substanță a fost depistată în hârtia igienică. În 2023, oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de fluor în cazul a 4 dintre cele mai mari branduri.
Atunci când hârtia igienică este aruncată la toaletă, substanțele chimice se infiltrează în sistemul de canalizare.
Pe lângă anumite tipuri de cancer, substanțele PFAS au fost asociate cu o multitudine de alte afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, boli ale tiroidei, astm și fertilitate redusă.
Substanțele PFAS se găsesc cel mai frecvent în produsele cosmetice și în alte produse de îngrijire personală, în pesticide și în spuma de stingere a incendiilor.
Cercetătorii americani au strâns role de hârtie igienică vândute în America de Nord, de Sud și Centrală, în Africa și în Europa de Vest și a colectat mostre de nămol de la stațiile de epurare a apelor uzate din SUA.
Ulterior, aceasta a extras PFAS din hârtie și din nămol a efectuat teste pentru 34 de compuși chimici.
Cel mai răspândit a fost un produs chimic cunoscut sub numele de polifluoroalchil fosfați disubstituiți (diPAP), substanță care se pot transforma în alte PFAS mai cancerigene.
Au fost comparate rezultatele cu datele obținute în urma altor studii care au măsurat nivelurile de PFAS din apele reziduale și utilizarea hârtiei igienice pe cap de locuitor în mai multe țări.
Ei au conchis că în cazul hârtiei igienice, procentul de diPAPs este de aproximativ 4% în SUA și Canada, 35% în Suedia și până la 89% în Franța.
Concluziile au fost făcute publice în revista Enviromental Science & Technology Letters. Cifrele relativ mici din SUA pot fi puse pe seama altor surse de PFAS în apele uzate, cum ar fi detergenții și produsele de curățare, care, totodată, ajung direct în sistemele de apă uzată.
PFAS reprezintă o clasă de circa 12.000 de substanțe chimice artificiale utilizate în produsele de consum din toată lumea încă din 1940, în special pentru a obține produse rezistente la căldură, apă și pete, scrie sursa citată.
Sursa foto: Pixabay