Un supercomputer japonez, construit cu tehnologie Arm Ltd, furnizor de procesoare pentru smartphone-uri, a ocupat primul loc în topul celor mai puternice sisteme din lume, depășind sistemele ce folosesc procesoare International Business Machines Corp, relatează Reuters.
SUPERCOMPUTER FUGAKU. Un supercomputer japonez a ocupat primul loc în topul celor mai puternice sisteme din lume
Supercomputerul Fugaku, un sistem dezvoltat în comun de institutul japonez de cercetare RIKEN și compania Fujitsu Ltd din Kobe, Japonia, a ocupat primul loc în TOP500, o listă a celor mai puternice computere din lume, publicată de două ori pe an.
Sistemul clasat pe primul loc în noiembrie 2019 este cel de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite, cu procesoare IBM. Procesoarele IBM și Intel Corp au dominat top 10, cu excepția unui sistem de la Centrul Național de Supercomputare din Wuxi, China, ce folosește procesoare de concepție chineză.
Guvernele folosesc supercomputere pentru a simula explozii nucleare. De asemenea, sunt utilizate pentru modelarea sistemelor climatice și pentru cercetări în biotehnologie. Supercomputerul Fugaku va fi utilizat în astfel de cercetări ca parte a programului tehnologic Japan’s Society 5.0.
În martie, considerat cel mai rapid supercomputer din lume a identificat mai multe substanţe chimice care ar putea opri noul coronavirus să infecteze celulele din organism
Este anunțat un pas important pentru fabricarea celui mai eficient vaccin.
”Summit”, supercomputerul IBM echipat cu inteligenţă artificială, a primit sarcina de a găsi compuşi care ar putea împiedica răspândirea virusului.
Cercetătorii de la Departamentul de Energie din SUA au efectuat simulări pentru 8.000 de compuși care s-ar putea lega la proteina spike a virusului, ceea ce ar putea limita capacitatea sa de a se răspândi în celulele gazdă., potrivit CNN.
„Summit” i-a identificat pe 77 dintre aceștia. Mai sunt necesare studii experimentale pentru a demonstra care substanțe chimice funcționează cel mai bine.
Cu toate acestea, călătoria către producerea unui vaccin eficient este departe de a se termina.
„Rezultatele noastre nu înseamnă că am găsit un vaccin sau tratament pentru coronavirus”, a declarat Jeremy Smith, director al Laboratorului Naţional pentru biofizică moleculară Oak Ridge din cadrul Universităţii din Tennessee.
„Cu toate acestea, suntem foarte optimişti că descoperirile noastre de calcul vor ajuta studiile viitoare şi vor oferi un cadru pe care cercetătorii îl vor folosi pentru a investiga în continuare aceşti compuşi.”