Sute de evrei hasidici, inclusiv copii, care au căutat să călătorească la un loc de pelerinaj din Ucraina, sunt reținuți la granița țării cu Belarus din cauza restricțiilor coronavirusului.
Zeci de mii de evrei hasidici călătoresc în fiecare an nou evreiesc în orașul central ucrainean Uman pentru a vizita mormântul rabinului Nahman, fondatorul mișcării hasidice Breslov.
Anul acesta, Anul Nou Evreiesc este sărbătorit în perioada 18-20 septembrie.
Pelerinii au plecat în pofida faptului că guvernele ucrainene și israeliene au solicitat luna trecută evreilor hasidici să nu călătorească în Uman, un oraș cu 80.000 de oameni.
Ambele țări sunt dornice să evite o creștere a infecțiilor cu coronavirus, Kievul închizând frontierele străinilor până la sfârșitul lunii septembrie, iar Israelul va impune un blocaj de trei săptămâni de vineri.
Haim Weitshandler, unul dintre participantii la pelerinaj rămași între punctele de trecere a frontierei ucrainene și bieloruse, a cerut marți guvernului israelian să vină în ajutor, spunând că este responsabil pentru o „catastrofă umanitară”.
„Suntem blocați aici fără bani, fără acoperiș, fără mâncare sau băutură”, a declarat pentru AFP tânărul de 40 de ani, referindu-se la „oameni bolnavi și flămânzi” lăsați afară zile întregi „în ploaie și frig”.
Un videoclip a arătat zeci de pelerini ultraortodocși în haine tradiționale care se rugau în mijlocul unui drum lângă un șir lung de camioane.
Valizele și gențile erau împrăștiate pe pământ, în timp ce un bărbat cânta la chitară.
Președintele Volodymyr Zelenskyy a discutat marți despre situația de la frontieră cu șeful serviciului de poliție de frontieră de stat, Sergiy Deyneko, a declarat biroul său. Ucraina deținea controlul deplin asupra situației, a adăugat aceasta.
În Belarus, biroul puternicului Alexander Lukașenko a spus că le-a spus oficialilor să ofere asistență călătorilor, acuzând Ucraina că „a închis frontierele” și a lăsat sute de oameni pe teritoriu neutru.
Societatea Crucii Roșii din Belarus a declarat că pelerinii nu au „suficiente resurse pentru a-și asigura nevoile de bază” și că se acordă asistență, în special părinților cu copii, persoanelor în vârstă și persoanelor cu dizabilități.
De marți dimineață, 690 de credinciosu se aflau la granița ucraineană-bielorusă și se aștepta să sosească alți sute, a spus Kiev.
„Ne așteptăm ca trei avioane charter – aproximativ 600 de străini – să sosească la Minsk”, a spus Deyneko, referindu-se la capitala Belarusului.
El a spus că până la 1.000 de persoane se așteaptă să ajungă la granița din apropierea regiunii Cernigiv din nordul Ucrainei, în timp ce în nord-vest până la 700 sunt așteptate lângă regiunea Jitomir și până la 1.500 de persoane în apropierea regiunii Volyn.
Autoritățile au desfășurat avioane și drone pentru a monitoriza granița și au declarat că credinciosii primeau apă și alimente de la organizații evreiești.
Serviciul poliției de frontieră a declarat că oamenii încearcă să intre în Ucraina „chiar și după ce au primit explicații și sunt pe deplin conștienți de restricțiile de intrare pentru străini”.
Vorbind cu AFP în orașul istoric, Haim Hasin, un reprezentant în vârstă de 43 de ani al comunității evreiești locale, și-a exprimat speranța că călătorii vor fi lăsați în curând să intre.
„Încercăm să facem totul pentru a pregăti locul. Toate restricțiile sunt respectate aici”, a spus el.
Săptămâna trecută, un grup de credinciosi a rupt barierele instalate pentru a asigura trecerea ordonată la altar. Ucraina a spus că va deporta două persoane.