Sute de frigărui și zeci de kilograme de carne crudă de câine au fost confiscate pe insula Bali din Indonezia, unde acest tip de comerț este ilegal. La presiunile comunității internaționale și a unor organizații non-guvernamentale, Indonezia încearcă să ia măsuri în această problemă.
Anul trecut, regiunea turistică Bali a interzis comerțul cu carne de câine; cei care o fac ar fi pedepsiți cu până la trei luni de închisoare sau o amendă de 50 de milioane de rupii (3.064 de dolari). Cu toate acestea, unele zone din Indonezia continuă să permită comerțul cu acest tip de carne. Trei vânzători de carne de câine au fost găsiți de autorități încălcând reglementările locale în timpul inspecțiilor care au avut loc în această săptămână, scrie Agerpres.
Şeful agenției de ordine publică din Bali, Dewa Nyoman Rai Dharmadi, a declarat pentru AFP că autoritățile au confiscat în special 500 de frigărui de carne de câine de la un comerciant din districtul Jembrana și 56 de kilograme de carne crudă de câine de la un alt comerciant din acelaşi district. Vânzătorul de satay (frigărui) a primit doar un avertisment pentru că a fost la prima abatere. Cei doi comercianți, recidivişti, au fost acuzați în fața unei instanțe locale și vor fi judecați luna viitoare. Dewa a explicat că autoritățile intenționează să le ofere posibilitatea de a-și modifica operațiunile.
„Le oferim o șansă de a afla despre interdicţie și motivul pentru care a fost pusă în aplicare. Cu toate acestea, vom urmări recidiviştii”, a adăugat Dewa. El a insistat că nu face glume. În ciuda faptului că Indonezia este printre puținele țări din lume care permite comercializarea cărnii de câine și pisică, o campanie pentru a o interzice se extinde, iar în ultimii ani unele orașe, cum ar fi Semarang de pe insula Java, au impus interdicții la nivel local.
Milioane de câini sunt capturați în mod crud și transportați în Indonezia pentru comerțul cu carne de câini în fiecare an. Mulți dintre aceștia sunt animale furate de la familii sau luate de pe străzile orașelor și satelor. Transportați pe biciclete sau în camioane supraîncărcate pentru a furniza alimente piețelor, abatoarelor și restaurantelor, aceștia sunt înghesuiți în cuști și saci atât de strâns încât nu se pot mișca, iar gurile lor sunt legate astfel încât abia pot respira. Mulți mor înainte de a ajunge la destinația lor finală din cauza lipsei de lichide sau a căldurii. Soarta cruntă a celor care supraviețuiesc este să vadă cum alții sunt uciși brutal în timp ce își așteaptă rândul la moarte.
Cercetările au arătat nu numai cât de mult suferă animalele, ci și cât de grav este consumul de carne de câine pentru sănătatea umană. Deplasarea unui număr mare de câini cu probleme medicale necunoscute este stimulată de comerțul cu carne de câine. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit comerțul cu carne de câine unul dintre factorii care au contribuit la răspândirea rabiei în Indonezia. Deoarece singura mișcare în masă și nereglementată cunoscută a câinilor din diferite orașe, provincii și insule este comerțul cu carne de câine, acest lucru face foarte ușor ca câinii pozitivi la rabie să se mute în „locurile fierbinți” dens populate în care se consumă carne de câine din întreaga țară, inclusiv zonele în care capitala Jakarta a luptat pentru a fi „fără rabie”.