Test de inteligență cu 10 întrebări | Prima: Un băiețel a rupt paginile 7, 8, 100, 101, 222 și 223 dintr-o carte. Câte foi a rupt, în total?
Deducțiile logice pe baza unor exerciții de imaginație vizuale și identificarea cu ușurință a unor forme sau imagini este un semn al inteligenței vizuale sau spațiale, adică una dintre multiplele forme de inteligență identificate de profesorul Howard Gardner, care a combătut conceptul inițial de coeficient de inteligență.
Teoria coeficientului de inteligență – IQ, de la termen „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, a fost completat de teoria propusă de Dr. Howard Gardner referitoare la inteligenţele multiple. Profesor la Universitatea Harvard ,Gardnera criticat noţiunea tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ. Cele şapte tipuri de inteligenţă au fost descrise în cartea „Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences” („Cadrele Mentale: Teoria Inteligenţelor Multiple” – nr.), iar ulterior au fost completate cu încă două, dintre care al nouălea, este cel mai controversat dintre ele: inteligenţă spirituală sau existenţială.
Potrivit specialiștilor în psihoterapie care detaliază această teorie, persoanele care au inteligență vizuală și spaţială dezvoltată îşi pot imagina, pot inţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spaţiale.
Acest tip de inteligenţă poate fi descoperit în diferite forme, de la un simţ al direcţiei dezvoltat, până la o coordonare foarte buna a mişcărilor şi memorie vizuală deosebită. Astfel, pentru a exersa aceste calităţi, se începe de la rezolvarea unor puzzle-uri, labirinturi şi modelarea plastilinei pâna la construirea unor machete. Exerciţiile de imaginaţie, prin vizualizarea mentala tridimensionala a unor obiecte sau clădiri ajută la dezvoltarea acestui tip de inteligenţă, potrivit specialiștilor citați.
Care sunt pașii spre soluție
Printre cele mai cunoscute tipuri de teste, se numără cele prin care este nevoie de un exercițiu de imaginație vizual pentru a găsi soluția corectă sau se solicită identificarea unei imagini în interiorul alteia sau a unei imagini potrivite.
Astfel, la întrebarea:
Un băiețel a rupt paginile 7, 8, 100, 101, 222 și 223 dintr-o carte. Câte foi a rupt, în total?
Subiectul trebuie să își imagineze înșiruirea logică a foilor într-o carte, cu numerele pare în partea stângă, iar numele impare în partea dreaptă, astfel că paginile într-o ordine impar-par reprezintă o singură foaie.
Răspunsul se poate vedea ușor în galeria atașată, unde sunt incluse toate cele 10 întrebări, ia finalul cărora vă veți putea calcula nivelul inteligenței.