Prima pagină » Diverse » Test de logică | Andrei s-a născut pe data de 25 decembrie 1999, dar ziua lui de naștere e vara, în fiecare an. Cum e posibil așa ceva?

Test de logică | Andrei s-a născut pe data de 25 decembrie 1999, dar ziua lui de naștere e vara, în fiecare an. Cum e posibil așa ceva?

Test de logică | Andrei s-a născut pe data de 25 decembrie 1999, dar ziua lui de naștere e vara, în fiecare an. Cum e posibil așa ceva?

Capacitatea de a face deducții logice rapide este o caracteristică a inteligenței.

Conform dicționarului limbii române, inteligența este „capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune”.

Termenul de inteligență apare, potrivit specialiștilor în psihoterapie, din vechime şi este considerat o caracteristică exclusiv umană, care permite utilizarea experienţei anterioare pentru a rezolva situaţii prezente noi. Inteligenţa apare ca o calitate a întregii activităţi mintale, ca expresia organizării superioare a tuturor proceselor psihice. Pe măsură ce se formează şi se dezvoltă mecanismele şi operaţiile tuturor celorlalte funcţii psihice, se formează o inteligenţă flexibilă şi suplă.

„Termenul de inteligenta are o dublă acceptiune.  Inteligenta este un proces de asimilare şi prelucrare a informaţiilor variabile, în scopul unor adaptări optime. Pe de alta parte, este o aptitudine constand în structuri operaţionale dotate cu anumite calităţi (complexitate, fluiditate, flexibilitate, productivitate). Prin ele se asigură eficienţa comportamentului. Se consideră  că emisfera stângă este specializată în ordinea verbală şi semantică. Emisfera dreaptă deţine funcţiile de manipulare a relaţiilor spaţiale şi de configurare a imaginilor. Astfel, se pot contura variante de inteligenţă cu dominanta logico-semantică sau spaţio-imagistică”, scriu specialiștii.

De remarcat este că s-a constatat că uneori, persoanele dotate cu inteligenţă mentală peste medie pot fi depăşite la nivel adaptativ de persoane mai puţin abilitate cognitiv.

Răspunsul se poate afla în teoria  propusă de către Dr. Howard Gardner referitoare la inteligenţele multiple. Profesor la Universitatea Harvard, Gardnera criticat noţiunea tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ – coeficient de inteteligență. Cele şapte tipuri de inteligenţă au fost descrise în  cartea „Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences”. („Cadrele Mentale: Teoria Inteligenţelor Multiple”), iar ulterior au fost completate cu încă două, dintre care al nouălea, este cel mai controversat dintre ele: inteligenţă spirituală sau existenţială.

Există numeroase tipuri de teste prin care să se cuantifice nivelul inteligenței, rapiditatea cu care se fac conexiunile logice.

Astfel, la testul:

Andrei s-a născut pe data de 25 decembrie 1999, dar ziua lui de naștere e vara, în fiecare an. Cum e posibil așa ceva?

Răspunsul corect este:

 

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele