Gândul îți oferă și astăzi posibilitatea de a-ți testa abilitățile cu un joc nou. De data aceasta am pregătit pentru tine o iluzie optică din anii 1880. În această schiță a unui urs, poți să vezi fața ascunsă a unui bărbat în 20 de secunde? Iluzia este cunoscută sub numele de „Unde este stăpânul meu?”.
Iluzie optică din anii 1880 „Unde este stăpânul meu?”
Imaginea de mai jos a apărut în anii 1880 ca un puzzle complicat care întreabă „Unde este stăpânul meu?” și a fost conceput pentru copii. Această iluzie optică arată o schiță a unui urs cu chipul unui bărbat ascuns în ea. Deci, partea mai dificilă a acestei iluzii optice este să găsești chipul bărbatului.
Iluziile optice oferă întotdeauna o perspectivă fascinantă asupra modului în care funcționează creierul nostru. Combinațiile specifice de culoare, lumină și modele ne pot păcăli creierul pentru a percepe vizual ceva care nu există. Deci, spune-ne, ai observat chipul bărbatului ascuns în această iluzie optică?
Aruncă o privire atentă la acest desen și încearcă să reperezi chipul bărbatului ascuns în interiorul schiței unui urs. Poate părea prea dificil să găsești fața bărbatului, dar dacă înclini ușor capul spre dreapta, te poate ajuta. Stăpânul ursului poate fi văzut cu fața la baza gâtului ursului, cu vârful feței chiar sub urechea stângă a ursului.
Știai că iluziile optice dezvăluie cum funcționează creierul tău? Ei bine, da! Cuvântul „iluzie” provine din cuvântul latin illudere, care înseamnă „a batjocori”.
Unele iluzii optice sunt psihologice, cognitive, distorsionante etc. Oamenii de știință cred că iluziile optice sunt posibile deoarece creierul nostru este atât de bun la recunoașterea tiparelor și la observarea obiectelor familiare.
Iluziile optice te lasă uneori perplex și îți pun la lucru privirea. Fantasmele optice au început cu sute de ani în urmă și acum au luat cu asalt internetul.
O iluzie optică este una care arată imagini care diferă de realitatea obișnuită. Ochii noștri adună informațiile care sunt procesate de creier pentru a oferi o percepție.
O explicație generală pentru majoritatea iluziilor este modul în care creierul lucrează cu datele senzoriale pentru a produce o percepție semnificativă.
Potrivit unui mare psiholog din secolul al XIX-lea, Hermann von Helmholtz, percepția este o inferență inconștientă din datele senzoriale și experiența trecută.