Testarea coeficientului de inteligență – IQ, de la termenul „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, se poate face foarte ușor, mai ales de la explozia metodelor aflate la dispoziție online. Există și resurse pe internet unde se poate afla nu numai cât de inteligent ești, ci și pentru exercițiu înaintea unei testări oficiale. Printre cele mai cunoscute, folosite inclusiv în testările Mensa, se numără cele prin care se solicită alegerea următoarei imagini potrivite.
Cercetările privind determinarea IQ s-au dezvoltat exponențial în ultimele decenii. Vechile teste au fost revizuite și completate, dezvoltate și particularizate pe segmente de vârstă și tipuri de inteligență investigate, iar efectul a fost o adevărată explozie de metode standardizate pentru măsurarea IQ. Testele continuă să servească scopului inițial, diagnosticarea unor probleme mintale, dar societatea a continuat să le găsească nenumărate alte utilizări: consilierea școlară și profesională sau recrutarea de personal, potrivit Mensa România.
Societatea Mensa a fost fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.
Pentru a-ți crești scorul la testele de IQ, se pot face exerciții de antrenament, de exemplu pentru o întrebare preluată din testul online de pe site-ul Mensa Romania https://mensaromania.ro/, site-ul igotopia.ro include și explicațiile care stau în spatele alegerii răspunsului corect. Întrebarea este des inclusă în testele IQ și este de tipul „Se dau 8 imagini; să se determine a 9-a imagine care le completează logic”.
În prima fază, studiem linie cu linie cele 8 imagini și putem vedea că a treia imagine de pe linia 1 este de fapt compusă din alăturarea primelor două imagini, la fel și pentru linia a doua.
Deci a treia imagine de pe linia 3 va fi imaginea obținuta prin alăturarea primelor două imagini de pe linia 3. Rezultă un pătrat, deci răspunsul potrivit este cel cu litera C.