TEST IQ | Mută un singur chibrit pentru a corecta operația 7+7 = 0
Un test de inteligență viral le-a cerut internauților să rezolve rapid o ecuație prin schimbarea unui element. Ecuația a fost reprezentată grafic cu ajutorul unor chibrituri.
Unul dintre cele mai distractive teste de inteligență este cel care folosește bețe de chibrit pentru a desena cifrele într-o ecuație inițial incorectă, care poate fi corectată prin mutarea unui singur băț de chibrit.
În acest caz, 7+7 nu poate duce la un rezultat 0, dar ecuația are o soluție simplă.
Ce chibrit trebuie mutat pentru a rezolva ecuația
Ecuația virală include o eroare, pentru că 7+7 = 14, nu cu 0. Dar cei care vor să încerce să rezolve acest test trebuie doar să mute un chibrit, pentru ca ecuația să fie corectă. Mulți dintre ei reușesc să găsească răspunsul corect în mai puțin de 1 minut.
Acest test de inteligență are un răspuns simplu, deși poate să nu pară la prima vedere. Pentru ca ecuația să fie corectă din punct de vedere matematic, trebuie să fie mutat un singur chibrit.
Cel care formează partea superioară a cifrei 7 poate fi mutat la jumătatea cifrei 0. Astfel, ecuația nu mai e 7+7 = 0. În schimb, ea devine 7+1 = 8. Ca urmare, ecuația devine corectă, cu această mică schimbare.
Cum au apărut testele de inteligență
Primele teste de inteligență au fost create de psihologul francez Alfred Binet, la rugămintea guvernului din Franța pentru a identifica studenții care ar putea avea cele mai mari dificultăți la școală, potrivit Business Insider.
Testele de inteligență sunt folosite de la începutul secolului trecut
La începutul anilor 1900, zeci de teste de inteligență au fost dezvoltate în Europa și SUA. Ele susțineau că oferă un mod standard de a testa abilitatea cognitivă a unei persoane.
Scala Binet-Simon, din 1905, a devenit baza pentru testarea IQ de azi. Binet, însă, credea că testele de inteligență nu sunt măsurători potrivite pentru inteligență. El a susținut că forma standard de test de inteligență nu ia în considerare creativitatea sau inteligența emoțională.
Aceasta e o critică regăsită și azi. Unii experți susțin că aceste măsurători standard nu pot fi folosite la nivel global. Unele comportamente și concepte sunt specifice pentru anumite culturi. Ceea ce poate fi considerat inteligent într-o cultură poate fi considerat impropriu în alta.
„Specificitatea culturală” a inteligenței înseamnă că testele standard pot fi aplicate mai ales în culturile vestice în care au fost create. Astfel, un test de inteligență care testează informațiile deținute de o persoană din Franța ar putea fi nepotrivit pentru cineva de pe alte continente, unde inteligența e testată prin alte forme.