Vrei să știi dacă ai o minte sclipitoare și poți rezolva rapid orice? Gândul îţi prezintă un test de inteligență. Calculați în doar 3 secunde!
Cât fac (4-4)4-4!?
Detaliul care face diferența dintre matematicieni și „civili” este semnul exclamării din enunț. Din punct de vedere al limbii române, nu ar fi avut niciun rost ca acesta să fie în mijlocul propoziției. Doar dacă, din punct de vedere algebric, semnul înmulțirii este, de fapt, semnul factorial.
Reamintim definiția factorialului:
n! = 1x2x3x…n
Drept urmare: 4! = 1x2x3x4 = 24
Acestea fiind zise, exercițiul nostru devine:
(4-4)4 – 24 =
0x4 – 24 =
0 – 24 = -24 (răspuns final)
IQ-ul este un tip de scor standard care indică nivelul de inteligență al unei persoane. Termenul „IQ” a fost inventat în 1912 de către psihologul William Stern pentru testul german Intelligenzquotient. La acea vreme, IQ-ul era reprezentat ca un raport între vârsta mentală și vârsta cronologică x 100.
Persoanele care au valoarea IQ-ului mai mare de 140 sunt extraordinar de abile în activitaţi creatoare şi îi conduc pe alţii. Sunt adevărate genii, descoperă teorii şi aparate noi. Reprezintă 0,2% din populaţie. Printre personalitățile contemporane cunoscute cu un IQ mare se numără Bill Gates sau Stephen Hawking.
În schimb, valorile de IQ dintre 131 şi 140 ating mai puţin de 3% din populaţie. Persoanele cu IQ-ul acesta sunt specialişti, cercetători sau manageri foarte buni. Arnold Schwarzenegger și Nicole Kidman au un IQ care se încadrează în aceste valori.