Thailanda dă în judecată Facebook și Twitter pentru permiterea materialelor interzise
Guvernul thailandez a depus joi plângeri la poliție împotriva Facebook și Twitter, susținând că nu au respectat ordinele judecătorești de blocare a conținutului judecat ilegal conform legii thailandeze.
Măsuri fără precedent în Thailanda
Ministrul Economiei și Societății Digitale Buddhipongse Punnakanta a declarat într-o conferință de presă că a fost prima dată când ministerul său ia astfel de măsuri împotriva companiilor de socializare în temeiul Legii privind criminalitatea computerizată din Thailanda. În trecut, a fost urmărit penal proprietarii și utilizatorii de conturi.
Ministerul a depus plângeri la Divizia de Suprimare a Criminalității Tehnologice, unde Buddhipongse a declarat că companiile nu au respectat termenele de 15 zile emise de instanțe pentru a bloca sute de conturi.
El a spus că site-urile vizate au fost interzise deoarece conțineau conținut ilegal legat de jocuri de noroc online, pornografie, droguri sau monarhie, un subiect extrem de sensibil.
Ministerul a depus, de asemenea, plângeri împotriva părților care foloseau cinci conturi pentru a disemina materialele considerate jignitoare în timpul unui mare miting anti-guvernamental din weekendul trecut.
Buddhipongse a declarat că Facebook a blocat accesul în Thailanda a 215 din cele 661 de conturi pe care le ceruse ministerul său. Twitter a blocat patru din cele 69 de conturi, a spus el.
Colonelul de poliție Siriwat Deepor, șef adjunct al Diviziei de Suprimare a Criminalității Tehnologice, a declarat că cele două companii ar putea primi amenzi de cel mult 200.000 baht (6.325 dolari) și o amendă zilnică suplimentară de 5.000 baht (158 dolari) pentru fiecare zi în care conturile rămân deblocate.
Kate Hayes, o purtătoare de cuvânt a operațiunilor Asia-Pacific din Facebook, a declarat că compania nu a avut deocamdată niciun comentariu cu privire la acțiunea din Thailanda. Un purtător de cuvânt al Twitter nu a putut fi contactat.
În august, Ministerul Economiei și Societății Digitale a făcut presiuni asupra companiei Facebookpentru a bloca o pagină populară despre monarhie.
„Ne protejăm suveranitatea, ceea ce poate să nu însemne protejarea frontierelor fizice în sens tradițional, ci mai degrabă … protejarea suveranității noastre cibernetice”, a spus Buddhipongse la acea vreme. El a declarat că astfel de atacuri „se întâmplă rapid și îi dăunează în permanență pe thailandezi”.