Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
Consumul excesiv de uleiuri din semințe – cum ar fi floarea-soarelui, canola, porumb și struguri – a fost asociat cu inflamația în organism de mult timp. Cu toate acestea, un nou studiu care a examinat tumorile la peste optzeci de pacienți cu cancer de colon a descoperit că aceste tipuri de ulei ar putea crește, de asemenea, riscul uneia dintre bolile cu cea mai rapidă creștere, potrivit Daily Mail Online.
Autorii studiului au descoperit că tumorile pacienților conțineau cantități mari de lipide bioactive. Lipidele bioactive sunt acizi grași microscopici care sunt produși de organism în procesul de descompunere a uleiurilor de semințe.
Din două motive, aceste lipide sunt considerate periculoase: provoacă inflamație, care favorizează dezvoltarea cancerului, și împiedică organismul să combată tumorile.
Printre cele recomandate se numără uleiurile cu acizi grași omega-3, cum ar fi uleiurile de măsline și avocado.
Oamenii de știință din Statele Unite care luptă împotriva cancerului și a bolilor de inimă spun că nu există dovezi că consumul moderat de uleiuri de semințe ar contribui la apariția acestor afecțiuni. Cu toate acestea, a existat o luptă din ce în ce mai puternică împotriva acestor tipuri de uleiuri din cauza studiilor care indică faptul că aceste uleiuri provoacă inflamație și cresc riscul de boli precum diabetul și bolile de inimă
Robert F. Kennedy Jr., candidatul nominalizat de președintele ales Donald Trump pentru funcția de secretar al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, a declarat că americanii sunt „otrăviți fără să știe”.
Descoperirile indică o creștere a incidenței cancerului de colon în rândul tinerilor americani.
Între 2010 și 2030, se anticipează o creștere cu 90% a numărului de diagnostice precoce în rândul persoanelor sub 50 de ani și cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani.
Alimentele ultraprocesate conțin grăsimi, zaharuri și alte substanțe chimice care provoacă inflamații în tractul digestiv, dar încă nu a fost găsită o cauză.