Prima pagină » Diverse » Eugen Tomac: Olanda are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale ale Consiliului UE

Eugen Tomac: Olanda are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale ale Consiliului UE

Eugen Tomac: Olanda are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale ale Consiliului UE

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă că Olanda are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. „Sunt date oficiale ale Consiliului UE”, susține el.

„În mod ironic, și cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficiențe în ceea ce privește implementarea legislației Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consilului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficiențe “grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-și reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spațiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată. Documentul poate fi consultat AICI”, scrie, vineri, pe Facebook, Eugen Tomac.

Europarlamentarul continuă și arată că cea de a doua recomandare a Consiliul Uniunii Europene este elaborată pe baza unui Raport din 2021 în ceea ce privește implementarea de către Olanda a legislației Schengen privind returnarea.

„Astfel, Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. (Documentul poate fi consultat AICI)

Cele două documente pot și trebuie să fie folosite de autoritățile române și cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia. Bineînțeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susține în prezent aderarea țării noastre la spațiul Schengen”, adaugă sursa citată.

„Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient”

Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi, adaugă Eugen Tomac.

„Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o țară care astăzi este “certată” pentru deficiențe grave ce țin chiar de protejarea spațiului Schengen. Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient. Este limpede că în spațiul Schengen putem și trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi.

Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie și un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura și cea mai rapidă cale de a intra în spațiul Schengen rămâne acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Situația în care ne aflăm nu mai ține de relația dintre state sau instituții. Acum, miza este demnitatea noastră și trebuie să luptăm pentru a o recâștiga! România merită în Schengen!”, conchide europarlamentarul PMP.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele