Pentru o gospodărie cu dotări moderne în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh, conform unor estimări realizate de instituții internaționale. Este însă posibil să reducem simțitor consumul, chiar cu până la 30%, dacă aplicăm câteva măsuri importante.
Un prim pas foarte simplu de aplicat și cu efect rapid în consum este să evităm risipa de energie. Adică să fim atenți la acele activități din gospodărie care produc un consum inutil de electricitate.
Compania de energie E.ON prezintă pe site-ul său „cei mai mari 10 consumatori de energie”. Iată sfatul experților despre cum să reduceți consumul de energie în fiecare caz.
Centrale termice vechi consumă anual și între 600 și 800 kWh de energie electrică.
Sfat: înlocuiți urgent centralele termice care au mai mult de zece ani cu un model nou. Puteți economisi până la și 80% din costurile energiei electrice
Aragazul electric
Sfat: Un aragaz este folosit în fiecare zi în multe gospodării. Oricine gătește mult, folosește aproximativ 445 kWh pe parcursul unui an. Când gătiți puteți economisi energia electrică cu câteva trucuri. De exemplu: alegeți întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit și încălziți apa cu fierbătorul în loc de aragaz.
Congelatorul
Al treilea cel mai puternic consumator este congelatorul. Cu un consum anual de aproximativ 415 kWh se numără printre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă. Dacă nu doriți să trăiți fără congelator trebuie să vă asigurați că deschideți ușa congelatorului doar pentru un timp cât mai scurt posibil.
Frigiderul consumă anual aproximativ 330 kWh. Evitați să puneți frigiderul într-un loc cald. Asigurați-vă că deschideți ușa frigiderului pentru cât mai puțin timp posibil pentru a economisi 50 kWh.
Iluminatul din casă. Cu un consum anual de 330 kWh, lumina electrică este unul dintre consumatorii de top. Înlocuiți becurile clasice vechi cu becuri economice, care consumă cu 75% mai puțină energie și astfel poți economisi până la 250 kWh.
Uscătorul de rufe consumă anul 325 kWh. Aparatul ocupă locul șase în rândul consumatorilor de energie. Scoateți rufele din mașină cât mai repede după terminarea programului. Centrifugarea antișifonare va consuma energie în plus. Achiziționați dacă reușiti separat uscătorul de rufe. Aparatele combinate folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet.
Mașina de spălat vase consumă 245 kWh pe an. Folosirea ei este mai ieftină oricum decât cea manuală, cu până la 30%. Încarcați întotdeauna mașina complet și nu prespălați vasele. Folosiți programul Eco, aici apa se încălzește la maximum 50 de grade.
Mașină de spălat haine. Într-o gospodărie de 3 persoane o mașină de spălat consumă aproximativ 220 kWh pe an. Economisirea energiei este posibilă prin alegerea unor temperaturi scăzute. Dacă o mașină de spălat are program Eco, economisești energie electrică și apă în același timp. Un alt sfat este acela de a curăța regulat filtrul de scame.
Televizoare și accesorii. Cu un consum mediu de 190 kWh pe an, televizoarele și accesoriile se află în top 10.Cel mai bine este să le deconectați când nu le folosiți.
Home office: router, PC, imprimantă și accesorii. Au un consum de peste 135 kWh, însă nu ne mai putem lipsi de ele.Pentru a menține consumul de energie scăzut este recomandabil să folosiți dispozitive all-in-one (fax, imprimantă și scanner). Opriți complet computerul, imprimanta și accesoriile după utilizare, deoarece aceste dispozitive consumă energie chiar și în modul de așteptare.
Potrivit centrului de consiliere pentru consumatori, un computer de gaming de ultimă generație poate consuma mai mult de 300 de wați pe an. Doar 3,5 ore de joc pe zi înseamnă peste un kWh de energie pe zi și peste 380 kWh pe an. Știai că în loc să te joci ai putea să speli haine de 500 de ori, să conduci aproximativ 1.900 de kilometri cu o mașină electrică sau să folosești 2 frigidere și 2 congelatoare timp de un an?