Ediția 2024 a Raportului asupra Fericirii, lansat recent de ONU arată că România se află pe locul 32 în acest clasament, la noi tinerii fiind plasați mult mai sus în topul fericirii decât seniorii. Dacă îi luăm în calcul doar pe cei tineri, nivelul de fericire al românilor îi plasează pe locul 8 în lume, dar în cazul pensionarilor lucrurile arată mult mai puțin optimist.
În acest număr al World Happiness Report, autorii s-au concentrat asupra fericirii oamenilor în diferitele etape ale vieții. La acest studiu, care a avut în vedere o perioadă de trei ani, au fost chestionate peste 100.000 de persoane din 143 de țări, cărora li s-a cerut să își evalueze viața pe o scară de la 1 la 10.
În Occident, tinerii sunt cei mai fericiți, arată Raportul. Nivelul fericirii scade după aceea până la vârsta mijlocie, după care reîncepe să crească. Dar, din 2006-2010 fericirea în rândul tinerilor (în vârstă de 15-24 de ani) a scăzut brusc în America de Nord – până la un punct în care tinerii au ajuns să fie mai puțin fericiți decât bătrânii. Dar în România, în timp ce tinerii se plasează pe nivelul 8 dintr-un total de 143 de țări, punctajul fericirii ce îi vizează pe seniori îi plasează pe pensionari pe locul 48 în același top.
Există și pensionari fericiți, care iau lunar sume importante de bani. A fost făcută o analiză în mai multe țări pentru a vedea care este pensia medie, iar rezultatul este cu mult mai mare față de ce primesc pensionarii din România. Pensia medie în România este 2.100 de lei, adică 420 de euro. Conform statisticilor făcute la nivel european, ne situăm pe ultimele locuri la veniturile acordate pensionarilor.
La polul opus, există un stat care oferă venituri mari. Spre exemplu, pensia medie lunară pentru persoanele din Finlanda era de 1.977 de euro în 2023, în creștere de la 1.845 de euro în anul precedent, potrivit datelor Centrului finlandez pentru pensii (ETK) și Kela.
Peste șaizeci la sută dintre pensionarii din Finlanda au primit o pensie lunară mai mică de 2.000 de euro, iar doar 2% dintre finlandezi au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro. Pensia lunară mediană a fost de 1.736 de euro.
Femeile au câștigat cel mai mult 1.779 de euro, în timp ce bărbații au câștigat 2.216 de euro. Față de 2022, diferența dintre bărbați și femei în ceea ce privește pensiile a rămas neschimbată.
Procentul de finlandezi care primesc o pensie de invaliditate a scăzut semnificativ la nivel național, deoarece în 2023, puțin peste 5% dintre finlandezii de vârstă activă au primit o pensie de invaliditate, față de puțin sub 7% în 2013.