TOPUL aberațiilor „culese” din transporturi: „Șoferilor profesioniști români, blocați în Vama Nădlac, nu li se permite deplasarea pentru a face schimb cu colegii lor aflați la bordul camioanelor în anumite țări din Uniunea Europeană”
Topul aberațiilor „culese” din transporturi: amendă pentru un șofer de microbuz care ducea angajați acasă de la muncă sau peste 100 de șoferi în izolare după ce au dus ajutoare medicale pentru diferite spitale.
Mediafax a făcut public topul aberațiilor din domeniul transporturilor, pus la dispoziție de către Federația Operatorilor Români de Transport.
Federația Operatorilor Români de Transport a întocmit un top al aberațiilor din domeniu:
1. Șoferilor profesioniști români, blocați în Vama Nădlac, nu li se permite deplasarea pentru a face schimb cu colegii lor aflați la bordul camioanelor în anumite țări din Uniunea Europeană, în timp ce România „s-a dat peste cap”, la comanda Germaniei, pentru a permite muncitorilor sezonieri să ajungă la cules de sparanghel.
2. În județul Suceava, una dintre firmele ce au asigurat gratuit transportul ajutoarelor medicale către mai multe spitale din Suceava, Rădăuți și Botoșani, respectiv către Serviciul Județean de Ambulanță și Curtea de Apel are în momentul de față peste 100 de șoferi obligați de DSP să rămână în izolare la domiciliu, contrar prevederilor ordonanțelor militare cu privire la șoferii profesioniști.
3. Cursa aeriană cu decolare în data de 14.04.2020, ora 09.20 de la aeroportul din Cluj, cu destinația Germania, ce transporta muncitori sezonieri în agricultură, a fost aprobată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română în aceeasi zi la ora 01.00, în timp ce transportatorii rutieri care efectuează curse către aeroport trebuie să ajungă cu 4 ore mai devreme de decolare și să raporteze cursa cu 24 de ore înainte.
4. În județul Gorj, în data de 26.03.2020, un șofer al unui microbuz de transport pasageri, ce efectua o cursă regulată, a fost amendat deoarece efectua transport de pasageri, aceștia fiind angajați ai Societății Naționale a Lignitului Oltenia ce se întorceau acasă din tura de la serviciu.
5. În Vaslui, pasagerii unei curse regulate județene ce se deplasau către locurile de muncă, în data de 14.04.2020, la ora 06.32, au fost amendați de Poliția Rutieră deoarece nu purtau centura de siguranță.
6. Guvernul și Autoritatea de Supraveghere Financiară se „zbat” de o săptămână să găsească soluții pentru a suspenda asigurările RCA, pentru transportatorii ce nu pot utiliza vehiculele comerciale în această perioadă, însă au uitat să reglementeze situația asiguraților RCA cărora le expiră valabilitatea poliței și chiar dacă nu circulă din cauza restricțiilor, sunt obligați de legislație să reînoiască asigurarea obligatorie.
7. Firmele de transport și nu numai ce au avut venituri/încasări în luna martie, aferente activității anterioare, dar care înregistreaza o scădere dramatică a activității în luna aprilie, nu pot beneficia de certificatele galbene, ce atestă situația de urgență pentru amânarea ratelor la bănci/leasing în cazul în care nu se modifica Ordinul 791/2020, art.2 lit.b modificat de ordinul 822/2020.
8. În plină criză COVID 19, autoritatea locală din Hunedoara a mai generat un blocaj în calea transportatorilor de mărfuri de peste 3,5 to – “Autorizatia de Libera Trecere” – ce se eliberează în baza achitării unei taxe cu valori cuprinse între 3 și 20 de euro. Această taxă este purtătoare de TVA și este exprimată în Euro.