Prima pagină » Diverse » TOPUL țărilor cu cele mai mari speranțe de viață. Care sunt secretele locuitorilor

TOPUL țărilor cu cele mai mari speranțe de viață. Care sunt secretele locuitorilor

TOPUL țărilor cu cele mai mari speranțe de viață. Care sunt secretele locuitorilor
Topul țărilor cu cele mai mari speranțe de viață. Care sunt secretele locuitorilor

Într-o lume în care oamenii își doresc să trăiască tot mai bine și, mai ales, mai mult, unele țări ies în evidență prin speranța de viață foarte ridicată.

Aceste state, cunoscute și drept „Zone albastre”, reușesc să ofere o calitate ridicată a vieții, astfel că cetățenii lor trăiesc, în medie, mai mult decât cei din alte țări. Fie că vorbim despre condițiile de mediu sau de nivelul de trai, aceste 8 țări sunt fruntașe în ceea ce privește speranța de viață, arată Times of India.

Dar care sunt metodele prin care aceste state reușesc să aibă o speranță de viață atât de ridicată? Vedem mai jos.

Monaco

Clasificată ca a doua cea mai mică țară la nivel mondial, locuitorii din Monaco se bucură de cea mai mare speranță de viață din întreaga lume, în pofida faptului că are o densitate a populației extrem de ridicată. Situată pe Riviera Franceză, țara este renumită nivelul său foarte ridicat de trai, găzduind cel mai mare număr de milionari și miliardari pe cap de locuitor la nivel global.Durata medie de viață este de 89,73 ani, iar dieta tipică a populației este cea mediteraneană.

San Marino

Situat în Italia, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori, microstatul San Marino se distinge prin speranța de viață deosebit de ridicată. Specialiștii atribuie această durată de viață prelungită mai multor factori, inclusiv ratele scăzute ale șomajului, absența datoriilor naționale, dar și un buget public excedentar.

Durata medie de viață este de 83,01 ani.

Islanda

Ocupând locul șase la nivel mondial în ceea ce privește speranța de viață, Islanda este cunoscută pentru mediul curat și dependența de energia geotermală pentru, precum și pentru menținerea unor niveluri scăzute de poluare. În plus, dieta islandeză, bogată în ulei de pește, este legată de ratele reduse de boli de inimă și depresie. Durata medie de viață este de 81,28 ani

Dieta tipică locuitorilor acestei țări este bogată în pește, miel crescut în aer liber, vânat, ceai negru, legume, fructe de pădure și cereale integrale.

Okinawa, Japonia

Longevitatea locuitorilor din Okinawa ține, se pare, de faptul că aceștia urmează o dietă tradițională japoneză, săracă în zahăr și bogată în cereale. Cu toate acestea, schimbările recente ale dietei către alimente mai grase în rândul generațiilor mai tinere au dus la scăderea speranței de viață. Locuitorii acestei insule au șanse de cinci ori mai mari să atingă 100 de ani în comparație cu omologii lor din alte regiuni din Japonia. Peștele, soia și leguminoasele sunt principalele elemente ale dietei localnicilor, arată sursa citată.

Andorra

Situată între Franța și Spania, această țară este renumită pentru proporția mare de centenari. Longevitatea locuitorilor este atribuită modului lor de viață dinamic. Durata medie de viață este de 82,51 ani.

Dietă tipică este de inspirație mediteraneană, carnea, legumele și peștele jucând un rol esențial.

Israel

Aflat pe locul cinci la nivel global în ceea ce privește speranța de viață, Israelul înregistrează disparități semnificative în ceea ce privește speranța de viață între orașele sale, cu îmbunătățiri considerabile observate în rândul arabilor israelieni în ultimele decenii. Dieta israeliană se caracterizează printr-un amestec de rețete din Orientul Mijlociu și din zona Mediteranei. Durata medie de viață este de 81,5 ani.

Hong Kong

În ciuda stilului de viață urban al locuitorilor săi, Hong Kong găzduiește unele dintre cele mai longevive persoane din lume, în special în rândul femeilor. Stilul de viață activ contribuie, cu siguranță, la o speranță de viață foarte crescută în rândul locuitorilor din acest teritoriu chinez. Durata medie de viață este de 86,7 ani pentru femei, 80,5 ani pentru bărbați.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele