Tornadă uriașă, deasupra Mării Negre, în Ucraina, a fost surprinsă de localnici
Lângă Odessa, în apropierea coastei stațiunii Chernomorsk, o imensă tornadă a măturat marea. Fenomenul a fost filmat de martori oculari, după care filmarea a fost scursă în rețea.
Videoclipul a fost publicat pe 17 iunie pe canalul Telegram „Overheard Odessa”.
Vremea rea de joi a afectat în special regiunile sudice ale Ucrainei și a provocat o mulțime de probleme în mai multe orașe. Cernomorsk a fost mai norocos – stațiunea aflată chiar la sud de Odessa nu a fost atinsă de vremea rea și chiar i-a oferit posibilitatea de a admira spectaculosul oferit de tornadă.
Tornada s-a format chiar în Marea Neagră și nu s-a apropiat de coastă. Cu toate acestea, la acea vreme exista o navă nu departe de vârtejul atmosferic.
Reamintim că zilele trecute o tornadă puternică a străbătut satul Shirokoe din regiunea Zaporozhye – elementul era atunci mai agresiv, iar vâltoarele au smuls acoperișurile din case, ridicând bucăți de acoperire în aer.
Nu au fost raportate daune sau daune cauzate, la acea vreme.
Trebuie remarcat faptul că acest fenomen natural este destul de frecvent pe coasta Mării Negre.
După cum s-a raportat, pe 9 iunie, lângă Mariupol, o tornadă de 40 de metri formată nu departe de șosea a avariat o mașină care trecea pe acolo.
Anterior, s-a raportat că în noaptea de 17 iunie, vremea urâtă a dezlănțuit Mariupol din cauza unei furtuni puternice cu grindină mare și rafale puternice de vânt. A fost un videoclip și o fotografie cu consecințele dezastrului.
De asemenea, joi, stațiunea Kirillovka a intrat sub apă din cauza ploilor abundente.
Furtuni puternice lovesc România din această noapte
Un ciclon format în Marea Neagră va aduce rafale de vânt de până la 90 de km/h, iar, mâine, furtunile vor ajunge și în București.
Zone din Moldova, Dobrogea și Muntenia vor fi grav afectate de ciclonul ce se îndreaptă spre România.
Două tornade de dimensiuni și intensitate reduse s-au produs miercuri seară în orașul Babadag din județul Tulcea. Fenomenele extreme au fost observate atunci când regiunea geografică s-a aflat sub incidența unui cod portocaliu de precipitații și vânt puternic.
Ionuț Iancu, de la Prognoze Meteo, a explicat, pentru Gândul, că acestea nu sunt tornade, se numesc nori pâlnie sau funnel cloud, denumirea științifică.