În Maramureș există locuri care pot fi considerate un depozit de tradiții. Şi fiecare obicei este păstrat cu atenție acolo. Acum discutăm despre modul în care se folosesc vâltorile.
Încă există sate în nordul țării unde vâltorile sunt foarte utile pentru a spăla țesăturile. Localnicii cred că vâltoarea spală lâna cel mai bine, datorită mecanismului complicat care folosește în principal puterea apei.
Tradiția continuă să fie un mod de viață în satele din Maramureș, unde vâltoarea este un fel de maşină naturală de spălat. În plus, curățenia de primăvară se realizează în conformitate cu tradițiile străbunilor. Toată lumea din Călineşti aduce țesăturile la vâltoarea satului după ce pământul din curți este pregătit pentru însămânțat. aproximativ optzeci de ani. Lumea a venit din sate. Proprietarul vâltoarei, Maria Revnic, a spus: „Dar după ce colectivul ni l-a luat, am făcut al doilea”. ”
„Noi am moştenit această tradiţie şi lâna are cerinţele ei. În fiecare an venim să ne împrospătăm hainele ţărăneşti pe care le-avem. Ţoluri, cerge, pături, ce-avem prin casă. Astăzi mi-am luat o cămeşă, după cot se numeşte, şută. Pentru că noi încă mai lucrăm astăzi şi îmbrăcate în port tradiţional, nu doar avem haine de sărbători”, a declarat Măriuca Verdeş, localnică pentru observatornews.ro
Vâltoarea, o maşină de spălat naturală, este cea mai bună opțiune pentru obiectele din casele țărănești. Spală toate tipurile de haine, inclusiv cămăși și chiar curverturi de lână. Pare simplu, dar doar localnicii știu când este cea mai bună perioadă pentru fiecare: țesăturile mici se duc când debitul apei este mic, iar cele mai grele când vâltoarea are multă apă. Utilizarea vâltorii este o tradiție care datează de sute de ani. Dacă localnicii doresc să plătească la vâltoare, banii sunt folosiți pentru a repara sistemul de funcționare.